Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlikle ilgili görevlerinin neler olduğunu araştırınız

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlikle ilgili görevlerinin neler olduğunu araştırınız
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlik yönüyle ilgili görevleri nelerdir, tebliğ görevi, tebyin görevi, teşri görevi ve temsil görevi bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Muhammed (s.a.v), son gönderilen peygamberdir. Kur’an’ı Kerim, O’na gönderilmiş ve O da tüm insanlığa Allah’ın emir ve yasaklarını tevdi etmiştir. Hz. Muhammed’in peygamberlikle ilgili görevleri vardır her peygamber gibi. Bu görevler şunlardır;

  1. Tebliğ Görevi
  2. Tebyin Görevi
  3. Teşri Görevi
  4. Temsil Görevi

Tebliğ görevi

Sözlükte tebliğ, “ulaştırma, duyurma, bildirme” anlamlarına gelmektedir. İslam düşüncesinde ise tebliğ, peygamberlerin Allah’ın (c.c.) kendilerine indirmiş olduğu vahiyleri insanlara eksiksiz olarak bildirmesine denir. Peygamberliğin veriliş sebeplerinin en önemlisi ve her peygamberin en büyük görevi, insanları Allah’a (c.c.) inanmaya davet etmektir.

“Tebliğ” alınan bir emri aktarmaktır. Hz. Muhammed (s.a.v), Allah’tan aldığı vahiyleri insanlara tebliğ etmekle mükellef kılınmıştır. Kur’an’ı Kerim’in 6666. Ayetinin tamamı tüm insanlığı ilgilendiren ayetlerdir ve insanlar bu ayetlerden sorumludurlar. Nasıl yaşamaları gerektiği, ticarette nelere dikkat etmeleri gerektiği, aile hukuku, eş hukuku, kadın hakları ve daha insan hayatını ilgilendiren tüm konular Kur’an’ı Kerim’de belirtilmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v) Allah’ın (c.c) Cebrail (a.s) vasıtasıyla gönderdiği ayetleri, insanlara tebliğ ederek bu ayetlere uymalarını emrederek tebliğ görevini yerine getirmiştir.

Tebyin görevi

Sözlükte tebyin, “bir şeyi açıklığa kavuşturma, anlatma, açık söyleme ve anlaşılır bir dille açıklama” anlamlarına gelmektedir. İslam düşüncesinde ise tebyin, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kendisine indirilen Kur’an-ı Kerim’i halka tebliğ ederek vahiyleri insanların anlayabileceği şekilde açıklamasıdır. Peygamberimizin (s.a.v.) görevlerinden biri de tebyindir. Bu görev Kur’an’da şu ayetle kendisine verildiği bildirilmiştir: “... İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman ve onların da (üzerinde) düşünmeleri için sana bu Kur’an’ı indirdik.” (Nahl suresi, 44. ayet.) Sözleri ve davranışlarıyla “Yaşayan Kur’an” olan Hz. Muhammed (s.a.v.) insanlar için en güzel örnek olarak gönderilmiştir.

Kur’an’ı Kerim’in bazı ayetlerini insanların anlaması mümkün değildir. Bu ayetler, Peygamberler tarafından insanlara açıklanırlar. Her peygamberin görevlerinden biri olduğu gibi Hz. Muhammed’in de görevlerinden biri olan “tebyin görevi” de budur. Yani Allah’ın gönderdiği ayetleri insanların anlayabilecekleri şekilde onlara aktarmak ve insanların nasıl davranmaları gerektiğini açıklamaktır. Hadis, yani peygamber efendimizin söylediği sözler de tebyin manasındadır. Çünkü her hadis bir ayetin açıklamasıdır.

Teşri görevi

Sözlükte teşri, “kanun ve hüküm koyma, yasama” anlamlarına gelmektedir. İslam dininde hüküm koyma yetkisi sadece Allah’a (c.c.) ve Hz. Muhammed’e (s.a.v.) aittir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) görevlerinden biri de hüküm koymaktır.

Müslümanların Kur’an’ı Kerim’de yer alan her ayete uymaları bir sorumluluktur. Ancak bazı ayetlerde nasıl davranılması gerektiği ile ilgili net bilgiler verilmemektedir. Mesela namazın 5 vakit olduğu Kur’an’ı Kerim’de vardır ama namazın günün hangi bölümlerinde kılınması ile ilgili bilgiler yer almamaktadır. Teşri görevi tam da burada devreye girer. Peygamber Efendimiz (s.a.v) namazın hangi saatlerde kılınması gerektiğini bildirmiştir. Bunun gibi orucun hangi saatler arasında tutulması gerektiği ve diğer bazı konularda da Hz. Muhammed (s.a.v) insanlara yol göstericilik yapar. Biz ise tüm bunları günümüze rivayetler yoluyla gelen hadislerden ve mezhep alimlerinden öğreniyoruz.

Temsil görevi

Sözlükte temsil “simgeleme, sembolü olma, birinin veya bir topluluğun adına davranma” gibi anlamlara gelir. Peygamberin (s.a.v.) görevlerinden biri de vahyi (dini) temsil etme görevidir.

Temsil, kelime anlamı olarak bir sorumluluğu yerine getirirken nasıl davranılması gerektiğini göstermek manasına gelir. Hz. Muhammed’in (s.a.v) görevlerinden biri de temsil görevidir. Yani insan için dini ve sosyal yaşantının nasıl olması gerektiğini kendi hayatıyla göstermesidir. Nitekim Hz. Aişe’ye (r.a) “Peygamber nasıl yaşar?” diye sorduklarında O cevaben “Peygamber yürüyen bir Kur’an gibi yaşar” demiştir. Yani insanların yaşam alanlarında gerek dini açıdan gerekse de dünya açısından ne şekilde davranmaları gerektiğini kendi hayatıyla göstermiştir.

67
16
18
18
21
28
34
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.