Hz. Ömer kimdir ve nasıl Müslüman olmuştur

Hz. Ömer kimdir ve nasıl Müslüman olmuştur
Hz. Ömer (r.a.) kimdir ve nasıl Müslüman olmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Ömer'in (r.a.) Müslümanlığı, kız kardeşi Fatıma'nın Müslüman olduğunu öğrenmesiyle başladı. Önce kız kardeşini öldürmeye gitmeyi planladı, ancak yolda gitmek istediği evin yakınında bulunan Müslümanlarla karşılaştı. Müslümanlardan duyduğu Kuran ayetleri, onun kalbini yumuşattı ve İslam'a girmeye karar verdi. Ardından Peygamber Efendimiz'e gidip Müslüman olduğunu açıkladı.

Hz. Ömer (r.a.), Müslüman toplumunun idaresinde ve fetihlerinde önemli bir rol oynadı. Adaleti, dürüstlüğü ve cesareti ile tanınır. İslam'ın ikinci halifesi olarak görev yaparken İslam'ın yayılmasına büyük katkılarda bulundu. 644 yılında suikaste kurban gitmiştir.

Hz. Ömer'in (r.a.) Müslümanlığı kabul etmesi, İslam tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır ve İslam'ın yayılmasına büyük katkılarda bulunmuştur.

Detaylı bilgi isteyenlere,

Hz. Ömer (ra), 581 yılında Mekke'de dünyaya geldi. Babası Hattab bin Hufeyl, annesi Ebu Cehil'in kardeşi veya amcasının kızı olan Fatıma bin Haşam'dır. Hicretten kırk sene evvel kadar doğmuştur. Buna göre, Peygamber Efendimiz'den (Sav) 12 veya 13 yaş küçük olduğu anlaşılmaktadır. Hz. Ömer (ra) yani Ömer bin Hattab Hz. Ebubekir'den sonraki ikinci halifedir.

Babası Hattab bin Hufeyl, annesi Fatıma bin Haşam Beni Mahzum kabilesindendi. Ailesi orta sınıfa mensuptu. Babası tüccardı ve kabilesinde zekâsıyla meşhurdu, çok tanrıcıydı (putperest idi). Ömer çocukluğundan itibaren deve çobanlığı yapmaya başladı. Ömer: "Babam çok acımasızdı. Develeri güderken dinlenmek için işi bıraktığımda beni döverdi." demiştir. Ömer küçük yaşta okuma yazma öğrendi. İslam öncesi dönemde okur yazarlık nadiren vardı. Arap edebiyatı ve şiirle ilgilendi. Ömer ergenlik döneminde ata binme, dövüş sporları ve güreş öğrendi.

Uzun boyu ve fiziksel üstünlüğü ile iyi bir güreşçiydi. Ayrıca iyi bir hatip olduğundan babasının yanında kabileler arası anlaşmazlıklarda hakemlik yaptı. Tüccarlık yaparken Roma ve Pers şehirlerine gitti ve buradaki düşünürlerle tanışma imkanı bulmuş oldu. Hz. Ömer Mekke müşriklerince Hz. Muhammed'i (Sav) öldürmek üzere görevlendirilmiş, yolda bu niyetini anlayan bir sahabe tarafından, hedef saptırmak amacıyla, gizli bir Müslüman olan kız kardeşinin evine yönlendirilmiş, önce gidip onunla ilgilenmesi söylenmiştir.
Kız kardeşinin evine geldiğinde evden gelen Kur'an sesini işiten Hz. Ömer "Göklerde ve yerde ne varsa Allah'ı tesbih etmektedir…" diye başlayan Kur'an ayetlerinden (Taha ve Hadid surelerinin ilk ayetleri) etkilenerek Müslüman olmuştur. Müslüman olduktan sonra ettikten sonra müşriklere karşı çok sert davranmış ve dinini her ortamda, kimseden çekinmeden herkese meydan okuyarak savunmuştur.

Hz. Ömer birkaç defa evlendi. Bu evliliklerinden çocukları da oldu. Ebubekir'in yaklaşık iki yıllık süren halifeliği hastalanıp vefat etmesiyle son bulmuştur. Son günlerinde ashabın görüşlerini alarak yerine Halife olarak Ömer'i tavsiye etmiştir ahitnameyi Osman'a yazdırmıştır.

Ömer bin Hattab döneminde Bizans ile yapılan Yarmuk, Halep, Ecnadin, Demirköprü, Dathin, Firaz ve Qarteen muharebeleri ile Mısır, Suriye, Lübnan ve Filistin; Sasaniler ile yapılan Köprü, Nihavend, Kadisiye muharebeleri ile de Irak'ın tamamı ve İran'ın büyük bir kısmı feth edildi. Ömer bin Hattab döneminde hilafet dahilden güçlendi. Ömer adaletli bir hükümdardı, devlet memurları ve valileri her zaman kontröl ederdi. Beytülmal'ı müslümanlar arasında en iyi şekilde bölüştürmüştür. Kendisi çok fakirdi, aylık geliri sadece 16–20 dirhemdi.

Miladi 1 Kasım 644'te, kendisinden alınan verginin azaltılmasını isteyen, ancak talebi kabul edilmeyen Fars Ebû Lü'lüe tarafından Medine'de sabah namazında hançerle saldırıya uğradı. Saldırgan intihar ederken Ömer bin Hattab üç gün sonra vefat etti.

810
424
585
35
43
51
1112
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum