Hz. Peygamber’in tedricilik ilkesine uygun davranışlarını örneklerle açıklayınız

Hz. Peygamber’in tedricilik ilkesine uygun davranışlarını örneklerle açıklayınız
Hz. Peygamber’in tedricilik ilkesine uygun davranışları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tediricilik kavramının terim anlamı; dinî hükümlerin kademeli olarak gelmesine denir.

Hz. Peygamber’in tedricilik ilkesine uygun davranışlarını örneklerle açıklayınız:

  • “Hurma ağaçlarının meyvesinden ve üzümlerden de içki ve güzel bir rızk edinirsiniz. İşte bunda da, aklını kullanacak bir kavim için hiç şüphesiz bir ibret vardır.” (Nahl sûresi, 16/67. ayet)
  • “Daha önce kabir ziyaretini size yasaklamıştım; artık kabirleri/mezarları ziyaret edebilirsiniz. Daha önce kurbanların etlerini üç günden fazla elinizde tutmanızı size yasaklamıştım; artık uygun gördüğünüz kadarını elinizde tutabilirsiniz. Daha önce tulumdan başka herhangi bir kaptan şerbet içmenizi yasaklamıştım; artık bütün kaplardan içebilirsiniz, fakat sarhoş edici olanından içmeyin.” (Müslim 3/65, 6/82, Ebu Davud 2/72, 131, Beyhaki 4/77, Nesei 1/285, 286, 2/329, 330, Ahmed 5/350, 355, 356, 361)
  • '‘Selam sizlere ey mü’min topluluklar yurdunun sakinleri! Bizler ve siz yarın vaadolunduklarınız da belli bir zamana kadar ertelenmişizdir. Şüphesiz ki, bizler de inşallah size kavuşacağız. Allah’ım Baki’de bulunanlara mağfiret et’ derdi.” (Müslim 3/63, Nesei 1/287, İbnu’s-Sünni 585, Beyhaki 4/79, Ahmed 6/180)

0
0
1
0
0
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.