Hz. Peygamber’in yönetim ilkeleri nelerdir

Hz. Peygamber’in yönetim ilkeleri nelerdir
Hz. Peygamber’in yönetim ilkeleri nelerdir, düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Ziyad b. Haris, Yemen’in Suda kabilesindendi. Resulullah’a (s.a.v.) gelerek biat etmiş, Hz. Peygamber’in kendi kabilesine karşı savaşmak üzere bir ordu göndermek istediğini öğrenmişti. Ordunun gönderilmesine engel olmak amacıyla “Ey Allah’ın Resulü! Orduyu geri çevirirseniz ben onların hem Müslüman olmalarını hem de size itaat etmelerini sağlayabilirim.” dedi. Hz. Peygamber onun bu isteğini kabul etti. O da derhal akrabalarına bir mektup yazdı. Bir süre sonra, kabilesinden Medine’ye bir heyet geldi. Müslüman olduklarını ve itaat edeceklerini belirterek selam verdiler. Hz. Peygamber, Ziyad b. Haris’in bu girişiminden memnun bir şekilde “Ey Ziyad! Suda kabilesinde sözü dinlenen biri olduğun anlaşılıyor.” diyerek iltifat etti. Ziyad, “Allah onlara hidayeti nasip etti ve iyilikte bulundu.” cevabını verdi. Onun bu tavrını daha da beğenen Hz. Peygamber, “Seni onların başına yönetici yapayım mı?” diye sordu. Bunun üstüne Ziyad, memnuniyetle “Evet, beni onların yöneticisi yap.” dedi. Resulullah ile Ziyad arasında geçen bu olay, bir yolculuk esnasında gerçekleşmişti. Konakladıkları yerde bir şahıs gelerek Allah Resulü’nden bir şeyler istedi. Nebi de (s.a.v.), “Kim muhtaç olmadığı hâlde insanlardan bir şey isterse aldığı şey, ona baş ve karın ağrısı yapar!” buyurdu. Bu defa o şahıs, “Öyleyse bana zekâttan ver!” deyince Peygamberimiz (s.a.v.), “Allah, zekâtların kimlere verileceği hususunda ne bir peygambere ne de bir başkasına yetki verdi ve bizzat kendisi, onları sekiz kısma ayırdı. Eğer sen, onlardan birisi isen vereyim.” buyurdu. Hz. Peygamber ile bu şahıs arasındaki konuşmayı dinleyen ve maddi durumu iyi olan Ziyad, duyduğu bu sözlerden çok etkilendi. Düşündü, taşındı ve sabah olunca Allah Resulü’nün yanına varıp hem yöneticilikten hem de zekât almaktan vazgeçtiğini belirtti. (Ebu Dâvûd, Zekât, 24; Taberânî, el-Mu’cemü’l-kebîr, C 5, s. 262.)
Yukarıdaki metinden hareketle Hz. Peygamber’in yönetim ilkeleri nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Ödev cevabı kısaca : Hz. Peygamber'in yönetim ilkeleri arasında adalet, şeffaflık, hoşgörü, dürüstlük ve istişare gibi temel prensipler bulunmaktadır. Bu ilkeler, toplumu yönetirken adil, şeffaf ve hoşgörülü bir yaklaşım sergilemesini sağlamıştır. Aynı zamanda dürüstlük ve istişare, karar alma süreçlerinde ve toplumla ilişkilerinde önemli bir rol oynamıştır. Bu ilkeler, Hz. Peygamber'in yönetimindeki temel prensipleri oluşturmuş ve İslam toplumunun sosyal ve siyasi yapısını belirlemiştir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.