Hz. Süleyman (a.s.) kimdir

Hz. Süleyman (a.s.) kimdir
Süleymân (a.s.) Gazze'de doğdu. Babası Dâvûd (a.s.) vefât ettiğinde 12-13 yaşlarında idi. Babası gibi önce hükümdar, sonra peygamber oldu. Beyt-i Makdis'i (Mescid-i Aksâ'yı) yedi yılda inşâ etti. Yemen'deki Sebe' Melîkesi Belkıs ile evlendi.

Hz. Süleyman (a.s.) İsrailoğullarına gönderilen peygamber olarak bilinmektedir. Yaşadığı yüzyıl olarak İ.Ö. 10 yüzyıla dayandığı güvenilir kaynaklarda geçmektedir. Hz. Süleyman (a.s.), Hz. Davut (a.s.) Peygamberin oğludur. Peygamberler tarihindeki açıklamaya göre Hz. Süleyman 12 yaşında babasının yerine İsrailoğullarına kral olmuştur. İbrani halkının ilk büyük tapınağı olan Mescid-i Aksa’yı inşa etmiştir. Yöneticilik yaptığı yıllarda çok başarılı işlere imza attığı bilinmektedir. Başarılı siyasetler gereği siyasi evlilikler yaptığı bilinmektedir. Eşlerinden birinin Firavunun kızı olduğu kaynaklarda geçmektedir. Hz. Süleyman’ın (a.s.) bilinen en büyük özellikleri; kuşların ve karıncaların dilinden anlaması, canlı varlıklar ile iletişim kurabilmesi ve doğaya hükmedebilmesidir.

Dört büyük ilahi kitaptan biri olan Tevrat’ta Hz. Süleyman’ın (a.s.) bilgelik ve yöneticilik özelliğinden bahsedilmektedir. Hz. Süleyman’ın yüzük şeklinde mührünün var olduğu bilinmektedir. Kaynaklarda Hz. Süleyman (a.s.) ile ilgili farklı rivayetler yer almaktadır. O’nun krallığının bu günkü Filistin, Ürdün ve Suriye’nin bir kısmına kadar yayıldığı söylenmektedir. Hz. Süleyman (a.s.) krallığı sırasında, Sur kralı Hiram ve Mısır Firavunu ile dostluk kurmuş ve ticari ilişkileri geliştirmiştir. Hz. Süleyman (a.s.) ile ilgili bazı bilgiler son ilahi kitap Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir. Kur’an’da Hz. Süleyman (a.s.) ile ilgili “Allah’ın gerçek rasulü, bir nebi ve peygamberlerin bir numunesi olarak söz edilirken, O’nun kendine has meziyetlerinin olduğu” da açıkça söylenmektedir. Hz. Süleyman (a.s.) bir takım mucizeleri olan, halkına yaptığı işler ve davranışlar ile örnek olan, kendisine özel olarak kitap indirilmeyen bir peygamber olarak kaynaklarda geçmektedir.

341
603
541
76
57
82
72
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.