I. Viyana kuşatmasındaki başarısızlık Osmanlı’nın Batı politikasını nasıl etkilemiştir

I. Viyana kuşatmasındaki başarısızlık Osmanlı’nın Batı politikasını nasıl etkilemiştir
I. Viyana kuşatmasındaki başarısızlık Osmanlı’nın Batı politikasını nasıl etkilemiştir, yazınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Viyana Kuşatması
Viyana kuşatıldığı zaman büyük toplar getirilmemişti. Ferdinand, Viyana’yı savunmak üzere 16 bin kişilik bir ordu bırakıp şehrin surlarını da güçlendirmişti. Ferdinand, yardım arayışlarına girmişti. Osmanlı Devleti, Viyana şehrini kuşatarak Avusturya kuvvetlerini savaş alanına çekmek istemiş ancak Ferdinand, ordusu ile yerinden kımıldamamıştı. Osmanlı Devleti Viyana’yı alabilmek için hazırlıklara başlamıştı. Surları güçlü olan bu kaleyi alabilmek için birçok lağım ve siper kazılmıştı. Kapıkulu ve Rumeli askerleri kalenin çevresindeki hendekleri doldurmak için çalı, çırpı ve ağaç getirmişti. Kuşatmanın altıncı günü kalenin iki tarafına açılan lağımlar patlatılmış ve gedikler açılmıştı. Osmanlı ordusu bu gediklerden girmeye çalıştıysa da karşı tarafın top ve tüfek atışlarıyla ağır zayiat vermişti. Geriden de takviye birlik gelmeyince kale alınamamıştı.
Öztuna, tarihsiz, ss.55-57.
I. Viyana kuşatmasındaki başarısızlık Osmanlı’nın Batı politikasını nasıl etkilemiştir? Yazınız.

Ödev cevabı kısaca : I. Viyana kuşatmasındaki başarısızlık, Osmanlı'nın Batı politikasını olumsuz etkilemiştir. Bu başarısızlık, Osmanlı'nın Avrupa'daki genişleme hedeflerini zora sokmuş ve Batı'ya karşı prestij kaybına neden olmuştur. Ayrıca, Avrupa'daki Hristiyan devletler arasında birlik ve dayanışma duygularını güçlendirmiş, Osmanlı'ya karşı daha sıkı bir direnişin temelini atmıştır. Bu durum, Osmanlı Devleti'nin Batı'daki konumunu zayıflatmış ve uzun vadede Avrupa ile ilişkilerini daha karmaşık hale getirmiştir.

200
1
1
0
1
1
13
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.