İbadetle temizlik arasında nasıl bir ilişki vardır

İbadetle temizlik arasında nasıl bir ilişki vardır
İbadetle temizlik arasında nasıl bir ilişki vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslam dininde temizlik, ibadetin ön şartıdır. Her Müslüman’ca bilinen temel ibadetlerimiz (namaz, oruç, hac ve zekat) ile temizlik arasındaki ilişkiye bir göz atalım. Namaz ibadetini yerine getirmek için insanın gerekiyorsa bütün vücudunu yıkaması, değilse namaz abdesti alarak temizlenmesi gerekir. Bunun yanında temiz bir elbiseyle ve temiz bir mekanda namaz kılınabilir. Bu şekilde maddi temizliğe uyarak ve kalbini kötü düşüncelerden koruyarak kılınan namaz insanı günahlarından da temizler.

Namaz ibadetini yerine getirmek için insanın gerekiyorsa bütün vücudunu yıkaması, değilse namaz abdesti alarak temizlenmesi gerekir. Bunun yanında temiz bir elbiseyle ve temiz bir mekanda namaz kılınabilir. Bu şekilde maddi temizliğe uyarak ve kalbini kötü düşüncelerden koruyarak kılınan namaz insanı günahlarından da temizler.

Bu hususta Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde müminlere “Sizin evinizin önünden bir nehir geçse ve o nehirde günde beş kez yıkansanız üzerinizde hiç kir kalır mı? İşte suyun kiri temizlemesi gibi günde beş kez kılınan namazda sizin günahlarınızı temizler” (Sahih-i Buhari, Mevakıt 6) buyurarak ibadet, temizlik ilişkisini vurgulamıştır. Yine Kur’an-ı Kerim’de de “… sizi her türlü kötülükten akıyor…” (Ankebut suresi, 45. ayet) buyurularak, namazın insanı manevi olarak temizlediği vurgulanmaktadır. Oruç ibadetini yerine getirirken insan, bedeninin yanında nefsiyle de oruç tutmalı her türlü kötü duygu ve düşünceden uzak durmaya çalışmalıdır.

284
354
500
48
47
47
353
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum