İbadetler içinde namazın yeri ve önemi sizce nelerdir

İbadetler içinde namazın yeri ve önemi sizce nelerdir
İbadetler içinde namazın yeri ve önemi sizce nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Namaz; tekbir ile başlayıp selam ile sona eren, belirli hareket ve sözlerden oluşan bedenî ibadeti ifade eder. Kur’an’da salat kelimesiyle ifade edilmiştir. Namaz, İslam’ın beş temel esasından biridir. İslam’da en yüksek hakikat, imandan sonra namazdır. Namaz, akıllı ve ergenlik çağına gelmiş her Müslümana farzdır. Yüce Allah (c.c.) “…Namazı dosdoğru kılın çünkü namaz müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır.” (Nisâ suresi, 103. ayet.) buyurmuştur.

Namaz, Rabbimize duyduğumuz sevgimizin en güzel ifadesidir. Kulluk görevimizin en öncelikli şartıdır. Şükrümüzü ifade etmenin en özel biçimidir. Allah’ı (c.c.) anmanın en kapsamlı yoludur. Rabbimiz bununla ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de “Muhakkak ki ben Allah’ım. Benden başka ilah yoktur. Bana kulluk et; beni anmak için namaz kıl.” (Tâhâ suresi, 14. ayet.) buyurmuştur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “… Dinin başı İslam, direği namaz, zirvesi ise cihattır.” (Tirmizî, İman, 8.) buyurarak namazın öneminden bahsetmiştir. Allah’ın (c.c.) rızasını ve cenneti kazanmanın yolunun da namazdan geçtiğini şu sözleriyle ifade etmiştir: “Cennetin anahtarı namaz, namazın anahtarı ise abdesttir.” ( Tirmizî, Tahâret, 1.) Namaz, insanın Allah (c.c.) ile bağını güçlendirir. Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadisinde “Secde; kulun Rabbine en yakın olduğu andır.” (Müslim, Salat, 215.) buyurarak namazın Allah’a (c.c.) yakınlığın en önemli yolu olduğu gerçeğini dile getirmiştir. Her an Allah’ın (c.c.) yakınlığını hisseden insan, güzel ahlak ile süslenir. İnsan, her an Allah’ı (c.c.) görüyormuşçasına yaşayarak ihsan makamına ulaşır. Allah Resûlü (s.a.v.) “İhsan, Allah’ı görüyormuş gibi ibadet etmendir. Sen Onu görmesen de O seni görür.” (Müslim, İman, 57.) buyurmuştur.

Namaz, insanı kötülüklerden uzaklaştırır. Rabbimiz bir ayette şöyle buyurmuştur: “… Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar...” (Ankebût suresi, 45. ayet.) Huşu içerisinde ve titizlikle kılınan bir namaz, insanı güzel işler yapmaya yönlendirir.

9
1
8
27
1
1
20
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.