İbadetlerde bulunması gereken temel ilkeler nelerdir

İbadetlerde bulunması gereken temel ilkeler nelerdir
İbadetlerde bulunması gereken temel ilkeler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de, insanları kendisine ibadet (kulluk) etmek için yarattığını belirtmiştir. İnsan yaratıcısını tanımalı, onun verdiği nimetlerin şükrünü yerine getirmek için ibadet etmelidir. Yapılan ibadetlerin, amacına ulaşması için kişinin istekli, samimi ve gösterişten uzak olması gereklidir.

İbadetin temel ilkelerini, Hz. Muhammed'in (s.a.v) bazı sözlerinden çıkarabiliriz. Hz. Muhammed bu konu ile ilgili şöyle buyurmaktadır;

“Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız, sevdiriniz nefret ettirmeyiniz.” (Buharî, İman 29.)
“Din kolaylıktır…” ( Buharî, İman 1-15. )
Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere peygamberimiz, dinin özünde bir zorluğun olmadığını bildirmiştir.

İbadetin temel ilkeleri;

  • Kur'an ve sünnete uygunluk
  • İhlas
  • Niyet
  • İsteklilik ve samimiyet
  • Gösterişten uzak olmak
  • Kolaylık ve güç yetirebilirlik

şeklinde özetlenebilir.

İbadet yaparken yalnızca Allah'ın rızasını gözetmeliyiz. Birisine karşı ibadet yapılmaz. Gösteriş için ibadet yapılmaz. İbadetin sürekli olanı güzeldir. Samimiyet, ibadetin temel ilkeleri arasında yer alır. İbadetlerimizi yaparken istekli olmalıyız. İslam dini bize ibadet ederken her türlü kolaylığı sağlamaktadır. Bu kolaylıkları kullanmalıyız.

26
11
15
5
5
5
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.