İç Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetler

İç Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetler
İç Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik faaliyetler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İç Anadolu Bölgesi'nde karasal iklim etkilidir. Bu nedenle daha çok tahıl ürünleri yetiştirilir. İç Anadolu Bölgesi tarım alanları en geniş bölgemizdir. Ülkemizin "tahıl ambarı" olarak bilinir. Türkiye ekonomisine en önemli katkısı tarım alanındadır.

Buğday, arpa, çavdar, şekerpancarı, patates, yeşil mercimek, nohut ve elma gibi ürünlerin en fazla yetiştirildiği bölgemizdir. Ülkemizde üretilen patates, nohut ve şeker pancarının büyük bir bölümü bu bölgeden karşılanır.

Arazi yapısı ve bitki örtüsünün uygun olması nedeniyle küçükbaş hayvancılık çok gelişmiştir. Bölge küçükbaş hayvancılığın en fazla yapıldığı bölgemizdir. Özellikle koyun ve tiftik (Ankara) keçisi beslenir.

Yeraltı kaynakları açısından fazla zengin değildir. Lüle taşı (Eskişehir), krom, linyit (Ankara), kaya tuzu (Nevşehir), civa (Konya), bor mineralleri (Eskişehir), tuz (Tuz Gölü)’nde çıkarılmaktadır.

Sanayi kuruluşları Ankara, Kırıkkale, Eskişehir, Konya ve Kayseri'de yoğunlaşmıştır. Petrol arıtma tesislerinden Orta Anadolu Petrol Rafinerisi Kırıkkale'de kurulmuştur.

Bölgenin önemli yeraltı zenginlikleri, linyit, krom, lületaşı, tuz ve bor mineralleridir.

Krom: Eskişehir, Kayseri ve Sivas’ta çıkarılır.
Kayatuzu: Kırşehir ve Çankırı dolaylarında çıkarılır.
Linyit: Sivas ve Eskişehir’de çıkarılır.
Çinko ve Demir: Kayseri ve Sivas’ta çıkarılır.
Civa: Konya Sarayönü’nde
Tuz: Tuz Gölü’nden elde edilir.
Lületaşı: Eskişehir’de çıkarılmaktadır. Hediyelik eşya yapımında kullanılır.

1840
2115
1643
227
231
303
4001
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum