İç salgı bezlerinin görevleri

İç salgı bezlerinin görevleri
İç salgı bezlerinin görevleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsan vücudunda bulunan iç salgı bezlerinin her biri, farklı görevleri yerine getiren farklı hormonlar salgılar. Şimdi bu bezleri ve salgıladıkları hormonları beraber inceleyelim.
Hipofiz bezi: Beynin alt tarafında nohut büyüklüğünde bir bezdir. Hipofiz bezinin salgıladığı birçok hormon bulunmaktadır. Bu hormonlardan biri de büyüme hormonudur. Büyüme hormonu çok salgılandığında devliğe, az salgılandığında cüceliğe neden olur. Hipofiz bezinin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

1. İç salgı bezlerinin çalışmasını denetler ve düzenler.
2. Büyüme ve gelişmeyi sağlar.
3. Anne sütü üretimini sağlayan prolaktin hormonunu salgılar.
4. İç salgı bezleri ile sinir sistemi arasındaki uyumu sağlar.

İç salgı bezlerinin görevleri:

Hipofiz bezi: Beynin alt kısmında bulunan nohut tanesi büyüklüğündedir. Görevi tüm iç salgı bezlerini denetlemektir. Hipofiz bezi bir çok ( büyüme hormonu gibi ) hormonun salgısını gerçekleştirir.
Tiroit bezi: Soluk borusunun iki yanında bulunur.  Tiroit bezi tiroksin adı verilen hormonu üretir. Bu hormon büyüme, gelişme ve vücutta gerçekleşen kimyasal olayları düzenler.
Pankreas: Pankreas hem enzim hem de hormon salgılar. Pankreasın salgıladığı hormonlar insülin ve glukagondur. İnsülin kandaki şeker miktarını azaltırken, glukagon kan şekeri miktarını arttırır.
Böbrek üstü bezleri: Böreklerin üst kısmında bulunurlar. Salgıladığı hormon adrenalindir. Bu hormon korku ve stres duyulan anlarda salgılanır.
Eşeysel bezler: Bu bezler üreme ile ilgilidirler. Erkeklerde testisler, kadınlarda yumurtalıklardır. Bu bezlerin görevleri; üreme hücrelerini oluşturmak ve cinsiyetlere ait özelliklerin ortaya çıkmasını sağlamaktır.

Kaynak:Eğitim Sistem

3656
2293
1161
358
667
561
1130
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.