İçerisinde polimer malzeme kullanılan oyuncak ve tekstil ürünlerinin zararları

İçerisinde polimer malzeme kullanılan oyuncak ve tekstil ürünlerinin zararları
İçerisinde polimer malzeme kullanılan oyuncak ve tekstil ürünlerinin zararları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Oyuncaklarda ve tekstil ürünlerinde polivinil klorür, polietilen, poliamid, polistiren, kauçuk, polivinil asetat gibi polimerler kullanılmaktadır. Bu polimerin içine dayanıklılık, esneklik sağlayan, homojenleştirici, parlatıcı ve renklendirici maddeler katılabilmektedir. Bu katılan maddelerden bazıları oldukça zararlıdır.

Örneğin polimere özellikle (PVC'ye) yumuşaklık kazandıran ftalatlar adlı madde grubu, kansere yol açabilmekte, böbrek ve karaciğere zarar vermekte, hormonal düzensizliklere yol açmaktadır. Ayrıca polimerlerde petrol kalıntılarına rastlanabilmektedir. Polivinil klorür, kauçuk gibi bazı polimerler özellikle sıcakta ve güneş ışığında zararlı bozunma ürünleri oluşturur. Bu maddelerin uzun süre solunması ve cilt ile teması sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Oyuncak ve giysi alırken bunların kötü kokanlarından ve parlak olanlarından özellikle uzak durulmalıdır. Kullanılan polimerin türüne dikkat edilmelidir.

Özellikle polivinil klorür (PVC) ve polistiren (PS) içeren oyuncaklardan uzak durulmalıdır. Polimerlerin monomerlerinden oluşumu sırasında bir kısım monomer molekülü, polimerleşmeden polimerin arasında sıkışıp kalmaktadır. Eğer bu monomer çözünebilen ve uçucu türde ise kolaylıkla çevreye yayılabilmektedir. Bu monomerlerin çoğunluğu da petrol türevi olduğu için sağlığa ve çevreye zararlıdır.

Tekstilde kullanılan polyesterde monomer sıkışması yoktur. Ancak polyester çok çabuk tutuşabilen bir polimer olduğu için genellikle yanmayı geciktirici madde katılarak işlenir. Bu madde, endokrin sistemimizi bozucu etkiye sahiptir. Polimer maddelerden ayrışan (sızan) toksik madde miktarı ile ilgili bir araştırmaya göre en fazla toksik madde mobilya kumaşlarından çevreye yayılmaktadır. Oyuncak ve tekstilde kullanılan bazı polimerler ve sağlığa olası etkileri verilmiştir. İnceleyiniz.

Bazı polimerler ya da polimer katkı maddelerinin sağlığa etkileri

Polimer ya da Katkı MaddesiKullanım AlanıSağlığa Olası Etkileri
Polivinil klorür (PVC)Oyuncak, su borusu, pencere profili, oto döşemesi, gıda ambalajı vb.Kanser, doğum kusurları, karaciğer bozukluğu, bronşit, görme kaybı
Ftalatlar (DEHP) (Yumuşatmak
amacıyla)
Vinil giyim ürünleri ve mobilya, oto döşemesi, oyuncak, cerrahi eldiven vb.Hormonal değişiklik, astım, doğum kusurları, kanser
Polistiren (PS)Yalıtım malzemesi, ambalaj köpüğü, içecek bardakları, oyuncakGöz ve burunda tahriş, bilinç kaybı, vücutta yağ katmanında birikme
Polietilen teraftalat (PET)Halı, kilim ipliği, yiyecek ambalajı, poşet, plastik şişe, oyuncakKanser şüphesi
PolyesterElbise, yatak kumaşı, araç tamponu, gıda ambalajı, döşeme kumaşıSolunum yolu ve gözde tarhiş, deri döküntüsü

107
47
29
28
10
10
202
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum