İçindeki hava boşaltıldıktan sonra hava sızdırmayacak şekilde bir araya getirilen iki yarım küre çok sayıda atın uyguladığı

İçindeki hava boşaltıldıktan sonra hava sızdırmayacak şekilde bir araya getirilen iki yarım küre çok sayıda atın uyguladığı
İçindeki hava boşaltıldıktan sonra hava sızdırmayacak şekilde bir araya getirilen iki yarım küre çok sayıda atın uyguladığı çekme kuvvetine rağmen birbirinden ayrılmıyor. Kürelerin ayrılmasını engelleyen etki nedir?

Soru : İçindeki hava boşaltıldıktan sonra hava sızdırmayacak şekilde bir araya getirilen iki yarım küre çok sayıda atın uyguladığı çekme kuvvetine rağmen birbirinden ayrılmıyor. Kürelerin ayrılmasını engelleyen etki nedir?

Ödev cevabı kısaca : İki yarım kürenin birbirinden ayrılmamasının temel nedeni dışarıdaki atmosfer basıncıdır. İki yarım küre birleştirildiğinde içlerindeki hava boşaltıldığında, iç basınç dış atmosfer basıncından daha düşük hale gelir. Dış atmosfer basıncı, yarım kürelerin birbirine yapışmasını sağlar. Bu basınç farkı, yarım kürelerin birbirinden ayrılmasını engeller ve onları bir arada tutar. Bu etki, birçok deneyde kullanılan bir ilkedir ve vakumun uygulandığı pek çok cihazda görülebilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.