İdgam-ı Mütekaribeyn nedir

İdgam-ı Mütekaribeyn nedir
İdgam-ı Mütekaribeyn nedir, İdgâm-i mütekâribeyn ne zaman olur, İdgâm-i mütekâribeyn örneklerini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Mütekaribeyn sözlükte “birbirine yakın iki şey” anlamına gelir. Mahreçleri ve sıfatları birbirine yakın olan harflerin birbirine katılarak okunmasına idgam-ı mütekaribeyn denir.

İdgâm-i mütekâribeyn ne zaman olur

Mahrecinde veya sıfatında birbirine yakınlık olan harflerden birincisi sâkin, ikincisi harekeli olarak yan yana geldiği zaman (tecvîd hükmü) idğâm-i mütekâribeyn olur.

Bu harfler iki grupta toplanır:

1- ق ك
2- ل ر

İdgam her bir grubun kendi içinde gerçekleşir. Sakin olan birinci harf, harekeli olan ikinci harfe katılarak şeddeli okunur.
"Kaf" ( ق) ve "kef" ( ك) harf grubuyla ilgili Kur'an'ı Kerim'de tek örnek Mürselât suresinin 20. ayetinde geçen الََمْ نخَْلقُْكُمْ kelimesidir.

Örnek: بَلْ رَفَعَهُ الّٰلُ
Bu örnekte:
• Birinci kelimenin sonunda cezimli lam ( لْ ) harfi vardır.
• İkinci kelimenin başında da harekeli ra ( رَ ) harfi gelmiştir.
• Bu durumda mahreçlerinde ve sıfatlarında yakınlığı olan harf gruplarından lam harfinden sonra ra harfi geldiği için idgam-ı mütekaribeyn olur.
• Cezimli lam ( لْ ) harfi, ra ( رَ ) harfine katılarak ( بَرَّفَعَهُ الّٰلُ ) şeklinde şeddeli okunur. Lam harfi okunmaz.

Lam ve ra harfleri arasında idgam yapabilmek için lam harfinin önce gelmesi gerekir.
رَبَّنَا اغْفِرْ ل۪ي ve وَاسْتَغْفِرْ لِذَنْبِكَ örneklerinde olduğu gibi, ra ( ر ) harfi önce gelirse idgam yapılmaz.

1307
176
305
146
156
285
420
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.