İhlâslı olmaktan ne anlıyorsunuz

İhlâslı olmaktan ne anlıyorsunuz
İhlaslı olmaktan ne anlıyorsunuz, ihlaslı olmak için ne yapmalı, ihlaslı olmak nedir, ihlas ne demektir, İhlaslı olmak ne demektir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İhlas” kelime olarak “has kılma, halis ve katıksız yapma” demek­tir.
Terim olarak manası: “İbadetleri sırf Allah emrettiği için yapma, ibadeti sadece O’na ait kılma, yaptığı ibadetlere başkası için hiçbir katkıda bulunmama” demektir. Ebedi kurtuluşa erecek olanlar sade­ce “İhlas” ile amel edebilenlerdir. Riya, gösteriş, süm’a, İhlasın zıddı olan davranışlardır. Mesela aslında beş vakit, namazını kılan birisi, ruküa, secdeye vb. gidiş gelişlerinde kendisini gören birilerinin ol­duğu yerde daha değişik davranıyorsa, işte namazının yalnız kıldığı zamanlardan farklı olan o kısımları, kendisini gören insanlar için yapılmış yani Allah’a (cc) has kılınmamış demektir. Bu da aslında Allah için kıldığı namaz ibadetine yaptığı farklılık oranında başkala­rını da ortak etmiş, yani Allah’a şirk (ortaklık) yapmış anlamına gelir.

İhlas ile ilgili ayetler

Vay o namaz kılanlarını haline, Ki onlar, kıldıkları namazdan habersizdirler. (Maun Suresi, 4-5)
Ey iman edenler, Allah'a ve ahiret gününe inanmayıp, insanlara karşı gösteriş olsun diye malını infak eden gibi minnet ve eziyet ederek sadakalarınızı geçersiz kılmayın... (Bakara Suresi, 264)
Ey kavmim, ben bunun karşılığında sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim, beni yaratandan başkasına ait değildir. Akıl erdirmeyecek misiniz? (Hud Suresi, 51)

İhlas ile ilgili hadisler

Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Şüphesiz Allah, biçimlerinize ve sözlerinize bakmaz, işlerinize ve kalblerinize bakar." Ebû Hureyre radıyallahu anh. İbn Mâce.
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Kişi, insanların gözünde cennetliklerin işi gibi iş yapar, oysa o cehennemliktir." Sehl radıyallahu anh. Buhârî.
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Ameller, sonlara bağlıdır, ya da sonlarına göredir." Sehl radıyallahu anh. Müslim.

23
21
156
28
11
8
17
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum