İhsan ve ihlas kavramları arasında nasıl bir irtibat vardır

İhsan ve ihlas kavramları arasında nasıl bir irtibat vardır
Hz. Peygamber (s.a.v.) Cibril hadisinde ihsanı nasıl tanımlamıştır,İhsan ve ihlas kavramları arasında nasıl bir irtibat vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cibril Hadisi olarak bilinen rivayetteki ifade “ihsan”dır. Uzunca olan bu hadisin soruyla ilgili olan kısmı şöyledir:

Hz. Cebrail, Peygamber Efendimize (asm), "Bana ihsandan haber ver?"diye sordu. Peygamberimiz de: "Allah'a O'nu görüyormuşsun gibi ibadet etmendir. Çünkü her ne kadar sen onu görmüyorsan da o seni muhakkak görür." diyerek cevap verdi. (Buhârî, İman 1; Müslim, İman 1)

İhsan, genel olarak iyilik ve lutufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allah’a ihlâsla kulluk etmek anlamlarında kullanılan bir terimdir.

İhlas: Kelime olarak, kalbini safi etmek, içten, samimi, riyasız sevgi anlamına geliyor. Istılahta ise sırf Allah emretmiş olduğu için ibadet etmek manasına geliyor. Yani yapılan ibadet ve işlerde hiçbir karşılık ve menfaati, hakiki ve esas gaye etmeyerek yalnız ve yalnız Allah rızasını esas maksat ve gaye edinmek demektir. İnsanlara riyakârlıktan, gösterişten uzak olmak manasına da geliyor.

İhsan: Allah’ı görür gibi iman etmek anlamına geliyor. Belki biz Allah’ın zatını göremiyoruz, ama zatının bizi görüp gözetlediğini sağlam ve tahkiki bir iman ile idrak edip görebiliriz. İşte "ihsan"sağlam ve tahkiki bir iman şuuru ile Allah’ı görüyor gibi hissedip, sürekli huzur ve huşu içinde bulunabilme durumuna deniyor.

63
25
555
176
150
24
127
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.