İhtida nedir

İhtida nedir
İhtida nedir, ne anlama gelir, ihtida TDK sözlük anlamı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İhtida kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. İhtida, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
TDK'ye göre, ihtida kelimesi anlamı şu şekildedir: Başka bir dinden çıkıp Müslüman olma.

Başka bir dinden çıkıp Müslüman olma anlamına gelen ihtida hareketine ilk olarak İran’ın fethi sırasında rastlandı. Kadisiye Savaşı’ndan sonra Sasani ordusundan dört bin asker Müslümanlığı kabul etti. İslam ordusuyla birlikte Medain ve Celulâ’nın fethine katılan bu askerler daha sonra Kûfe’ye iskân edildi. Aynı şekilde Celula’nın fethi bölgede geniş çaplı ihtidaların yolunu açtı. Benzer gelişmeler Azerbaycan’ın fethinden sonra da yaşandı. Hz. Osman (r.a.) Dönemi’nde başlatılan Müslümanların Azerbaycan’a iskânı Hz. Ali (r.a.) Dönemi’nde de sürdü. İslam Devleti’nin adaletli yönetimi ve Müslümanların hoşgörülü yaklaşımı da eklenince bu iskân süreci Azerilerin ihtidasıyla sonuçlandı. Hz. Muhammed, hür Arap Müslümanlar ile mevali denilen köle iken azat edilmiş Müslümanlar arasında ayrım gözetmemişti. Dört Halife Dönemi boyunca devam eden bu anlayışın gereği olarak İslam’a ihtida edenler hukuken Müslüman Araplarla eşit kabul edildi. Hz. Ömer mevali olarak adlandırılan bu insanları diğer Müslümanlarla aynı seviyede tuttu. Valilerinden askerî divan defterlerine mevalinin de kaydedilmesini ve onlara Arap olanlarla aynı miktarda maaş bağlanmasını istedi. Hz. Ali de maaş ve ganimet dağıtımında Müslüman Araplarla mevali arasında bir ayrım gözetmedi.

8
27
55
0
0
0
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.