II. Mehmet’in sözlerinden hareketle İstanbul’un fethinin sebepleri

II. Mehmet’in sözlerinden hareketle İstanbul’un fethinin sebepleri
II. Mehmet’in sözlerinden hareketle İstanbul’un fethinin siyasi, askerî, ekonomik ve dinî sebepleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Siyasi: Osmanlının güvenliği ve geleceği için Bizans’ın tehdit oluşturması
Askeri: İstanbul’un fethiyle iki kıta arasında Osmanlı ordusunun rahatça ilerleyebilecek olması.

Ekonomik: Boğazların tam anlamıyla hakimiyet altına alınması ticaretin de kontrol altına alınmasını sağlayacağı için
Dini: Gaza ve cihat atalarımız gibi bizim de temel vazifemizdir anlayışı vardır. Ayrıca Hz. Muhammed’in İstanbul’u alan fatih ne büyük bir kumandandır sözünü söylemesi.

Siyasi sebepler: Osmanlı, fetihten önce İstanbul'un doğusuna ve batısına çoktan hükmetmeye başlamıştı. Yani İstanbul, Osmanlının toprak bütünlüğünü bozmaktaydı. Bununla beraber Selçuklunun yıkılmasından sonra ortaya çıkan Türk beylikleri hala daha Anadolu'da birlik oluşturamamıştı. Karamanoğulları beyliği hala daha kendini Selçuklunun devamı olarak görmekteydi. Dolayısıyla İstanbul'un fethedilmesi Anadolu'daki gerçek gücün ortaya çıktığını göstermekteydi.

Askeri sebepler: Osmanlı'nın Doğu Avrupa seferleri sırasında ve Anadolu'daki Türk beylikleriyle olan mücadelesi sırasında her zaman geride Bizans ile sorunlar yaşamaktaydı. İstanbul'un fethedilmesi ve devamında Bizans'ın sonlandırılmasıyla topraklar güvenli hale gelmiştir.

Ekonomik sebepler: İstanbul'un boğazlara hakim bir şehir olması ekonomik olarak şehre güç katmaktadır. Osmanlı bunu elde etmesiyle aynı güce sahip olmuştur.

Dini sebepler: İstanbul'un fethi Hz. Muhammed'in tüm Müslümanlara vasiyeti olmuştur. Bu uğurda İstanbul'u fethetmeye çalışan birçok İslam ordusu olmuştur. Dolayısıyla fethin manevi bir önemi de vardır.

10
4
2
4
6
4
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.