İklimin ve yeryüzü şekillerinin insan faaliyetlerine etkisi

İklimin ve yeryüzü şekillerinin insan faaliyetlerine etkisi
İklimin ve yeryüzü şekillerinin insan faaliyetlerine etkisi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sıcaklık ve yağış koşulları, doğal bitki örtüsü, tarım ürünleri, hayvan türleri ve akarsu rejimleri üzerinde belirleyicidir. Bu nedenle ekonomik faaliyetler de iklime bağlı bir dağılış gösterir. Örneğin; Yağış azlığı ve yaz kuraklığına bağlı olarak oluşan bozkırların yaygın olduğu bölgelerde küçükbaş, yaz mevsiminin serin ve yağışlı geçmesine bağlı olarak oluşan çayırların yaygın olduğu bölgelerde büyükbaş hayvancılık yaygındır. Çiçekli bitkilerin yaygın olduğu bölgelerde arıcılık, kışların ılık ve güneşli geçtiği bölgelerde seracılık, yazların sıcak ve kurak geçtiği kıyılarda ise kıyı turizmi gibi ekonomik etkinlikler gelişir.

İklim insanlar üzerine etkileri;

1. Yeryüzüne dağılışlarını,
2. Ekonomik faaliyetlerini
3. Yiyecek ve giyeceklerini
4. Fizyolojik gelişimlerini
5. Karakterlerini
6. Kültür faaliyetlerini etkiler.
7. Endüstrinin dağılışını etkiler.
8. Konut tipini ve malzemesini etkiler.
9. Ulaşım faaliyetlerini etkiler.
10. Turizm faaliyetlerini etkiler.
11. Tarım faaliyetlerini etkiler.
12. Tarım ürünleri çeşitliliğini etkiler.

  • Yeryüzü şekilleri insanların yaşamlarını her alanında etkili bir faktördür. İnsanların yerleşim alanlarını tercih ederken en başta dikkat ettikleri şey yeryüzü şekilleridir. Dünya üzerinde insanların yerleşim alanı olarak seçtikleri yerlere baktığımızda düzlük alanlar yoğun nüfuslu iken, dağlık alanlar seyrek nüfusludur. İnsanlar ova ve plato gibi düz alanları tercih etmektedirler.
  • İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmek için karşılamaları gereken bir takım ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlarını karşılamak için yaptıklarına ekonomik faaliyetler denilmektedir. Sanayi, ticaret, tarım, turizm bu faaliyetlerdendir. Örneğin sanayi tesisi kurmak isteyen birisi dağlık alanlar yerine ulaşıma elverişli yerleri tercih eder.
  • Ulaşımın zor olduğu bölgelerde iş imkanları sınırlıdır bu nedenle buralar seyrek nüfusludur. Örneğin Doğu Anadolu Bölgemiz hem dağlık hem de ikliminin sert olmasından dolayı seyrek nüfusludur ve genellikle batı bölgelerimize göç vermektedir.
  • Yükseltinin fazla olduğu yerlerin iklimleri serttir. İklimde insanların yaşam şekilleri ve ekonomik faaliyetleri üzerinde belirleyici rol oynar.
  • Yer şekilleri insanların kıyafetlerini, ev tiplerini, beslenme şekillerini de etkiler. Yüksek yani soğuk yerlerde yaşayan insanlar daha kalın giysiler giyerken alçak yani daha sıcak alanlarda yaşayanlar daha ince giyinirler. Tarım faaliyetleri de bulunulan yere göre çeşitlilik gösterir. İklime göre bitki yetiştirilir. İnsanlar geçimlerini tarımla sağlıyor iseler dağlık değil yer şekillerinin sade olduğu sulamaya uygun alanları tercih ederler.
  • Yükselti bitki örtüsünü de etkiler. Yer şekillerinin dağlık olduğu yani yükseltinin fazla olduğu yerlerde iğne yapraklı ağaç türleri var iken daha alçaklarda geniş yapraklı ağaçlar veya ot toplulukları yer alır.
  • Yer şekilleri insanın yaşam tarzını belirleyeceği en birinci faktördür. Çünkü bölgenin iklimi, ulaşımı, bitki örtüsü, yapılacak ekonomik faaliyetlerin tümü yer şekilleri ile bağlantılıdır.

Kaynak:Eğitim Sistem

149
246
174
186
295
86
124
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.