İletim, ışıma ve konveksiyon yoluyla ısı yayılmasına günlük yaşamdan örnekler veriniz

İletim, ışıma ve konveksiyon yoluyla ısı yayılmasına günlük yaşamdan örnekler veriniz
İletim, ışıma ve konveksiyon yoluyla ısı yayılmasına günlük yaşamdan örnekler veriniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Isının İletim Yolu ile Transferi

Günlük hayattan örnek vermek gerekirse; çay dolu bir bardağın içerisine metal bir çay kaşığı konulduğu zaman, başlangıçta soğuk olan çay kaşığının sap kısmı bir süre sonra ısınır. Bunun nedeni ise ısının iletim yolu ile transferi sayesinde çay kaşığının bir ucundan diğer ucuna kadar yayılmasıdır. Örneğin bir çakmak ile metal bir nesnenin bir ucunu ısıttığınız zaman bir süre sonra metal nesnenin diğer ucuna kadar ısı iletilmiş olacaktır.

Isının Konveksiyon Yolu ile Transferi

Günlük hayattan örnek vermek gerekirse, üzere ısı kaynağına yakın olan bölgede gazın özkütlesi, uzak olan bölgeye oranla azalır. Özkütlesi azalan hava yükselirken özkütlesi büyük olan soğuk hava aşağı doğru iner. Isı kaynağı enerji verdiği sürece odadaki sıcak ve soğuk hava sürekli yer değiştirir. Bu şekilde termal enerji, sıcaklığı yüksek olan bölgeden düşük olan bölgeye doğru aktarılmış olur.

Isının Işıma Yolu ile Transferi

Günlük hayattan örnek vermek gerekirse, kamp ateşini örnek vermek yeterli olur. Kamp ateşinin etrafında oturan insanların ateşe dönük olan tarafları daha çok ısınır. Bunun nedeni ise termal ışımaya maruz kalmasıdır. İletim ve konveksiyon yolu ile iletim çok az olur ancak esas ısınma ışıma yoluyla olur. Bir diğer örnek ise Güneş’in Dünya’mızı ısıtması olayıdır. 5600 oC yüzey sıcaklığına sahip olan Güneşʼin yaptığı bu ışımalar sayesinde Dünya ısınmaktadır.

35
265
35
35
35
35
233
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.