İletişim Becerilerimiz Dinleme Metni Cevapları

İletişim Becerilerimiz Dinleme Metni Cevapları
7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları İletişim Becerilerimiz Dinleme Metni Sayfa 223, 224, 225, 226, 227 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

İletişim Becerilerimiz Dinleme Metni Sayfa 223 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İletişim nedir? İletişim kurmak insan yaşamında niçin önemlidir? Tartışınız.
Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasına iletişim denir. İnsanlar birbirlerine duygu ve düşüncelerini aktarmak zorundadır. Bu yaşamın bir parçasıdır. İletişim, insanların sağlıklı bir şekilde anlaşabilmesi için çok önemlidir.

2. Geçmişten günümüze insanların hangi yollarla iletişim kurduklarını açıklayınız.

Milattan önce 200 binli yıllarda ilk insanlar uzaktaki diğer insanlarla iletişim kurmak için ses kullanıyorlardı. Islık, el çırpma ya da vurmalı bir çalgı olarak da bilinen tamtam ile çıkarılan bu sesler vasıtasıyla önemli olaylar uzaktaki insanlara aktarılabiliyordu.

İlk insanların iletişim için kullandığı bir diğer yöntem de dumanla haberleşmekti. Yüksek bir tepe üzerinde yakılan ateşten çıkan dumana çeşitli şekiller verilerek uzaktaki insanlarla iletişim kurulabilmekteydi.

Taş devrinde mağara duvarlarına çizilen resimler de bir tür iletişim yoluydu. İnsanlar duygu ve düşüncelerini, mağara duvarlarına çizdikleri resimlerle diğer insanlara aktarmaya çalışıyorlardı.

Milattan önce 3 binli yıllardan sonra yazının bulunmasıyla insanlar iletişim için güvercinleri kullanmaya başladılar. Eğitilen güvercinler, ayaklarına bağlanan küçük kağıtları uzak mesafelere götürüyordu.

1600’lü yıllardan itibaren matbaanın gelişimiyle gazete ve dergiler, insanların iletişim yöntemlerinden biri haline gelmiştir.

1700’lü yıllara geldiğimizde elektriğini icadıyla ilk önce telgraf, daha sonra da telefon icat edilmiş, insanların iletişim yöntemlerinde yeni bir çağ başlamıştır. 1800’lü yılların sonuna doğru radyo ve televizyonun icadıyla beraber iletişim yöntemleri çoğalmıştır.

1900’lü yıllarda bilgisayarın icat edilmesi, internetin gelişimini de beraberinde getirmiştir. Yine bu yılların sonlarında cep telefonlarının da yaygınlaşması ile de bugün bütün iletişim yöntemleri internet içerisinde elektronik olarak yer bulmaktadır.

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamını önce tahmin ediniz. Sonra sözcüklerin anlamını sözlükten bulup karşılarına yazınız.

empati: Kendini duygu ve düşüncede bir başkasının yerine koyabilme, duygudaşlık.
minimal: En az, en aşağı, en düşük, en alt, asgari, minimum
risk: Zarara uğrama tehlikesi, riziko
faktör: Birlikte veya ayrı ayrı etkisini gösteren ve belli bir sonuca götüren güçlerden, şartlardan, ögelerden her biri, etmen.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Yazara göre bize kendimizi iyi hissettiren neymiş?
Cevap: 
Duygu ve düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz arkadaşlarımızın olması bize kendimizi iyi hissettirirmiş.

2. İnsan nasıl bir varlıkmış?
Cevap: 
Çok yönlü ve değişken bir varlıkmış.

3. İletişimde hangi özelliklere sahip iletiler kabul görürmüş?
Cevap: 
İçinde empati, beden dili, sevgi, saygı gibi özellikleri barındıran her ileti kabul görürmüş.

4. İletişim bizim için ne kadar önemliymiş?
Cevap: 
İletişim var olmak ve yaşamamız için beslenmemiz kadar önemliymiş.

5. Günümüzde kullanılan en yaygın iletişim yolu neymiş?
Cevap: 
Günümüzde kullanılan en yaygın iletişim yolu internetmiş.

6. Yazara göre kendimizi doğru anlatmanın yolu nasılmış?
Cevap: 
Doğru iletişim yolunu seçebilmekmiş.

7. Deneyimlerimiz bize neler kazandırırmış?
Cevap: 
Deneyimlerimiz öğrenme kanallarımızı açar, içimizdeki güzellikleri ortaya çıkarırmış.

İletişim Becerilerimiz Dinleme Metni Sayfa 224 Cevapları

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
Metnin konusu
: İletişim
Metnin ana fikri: İçinde empati, beden dili, sevgi, saygı gibi özellikleri barındıran iletişim, kendimizi en iyi şekilde anlatabilmemizi sağlayan, sağlıklı bir iletişim biçimidir.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerden hareketle çevrenizdeki insanlarla iletişim kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıya yazınız.

Çevremizdeki insanlarla iletişim kurarken öncelikle iletişim kurduğumuz kişiyle empati kurabilmeliyiz. Kişinin duygu durumuna göre iletişim biçimimizi belirlemeliyiz. Beden dilimizi kullanmalı, ses tonumuzu iyi ayarlamalıyız. Konuşan kişiyi dinlemeli ,sözünü kesmemeli, o konuşurken başka şeylerle ilgilenmemeliyiz. Konuştuğumuz kişiye saygı göstermeli, kibar bir dil kullanmalıyız.

İletişim Becerilerimiz Dinleme Metni Sayfa 225 Cevapları

5. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki grafiği inceleyiniz.
Grafik:
 Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanımı

b. Aşağıdaki soruları grafiğe göre yanıtlayınız.

1. Hanelerin internete erişim imkânının en düşük olduğu yıl hangisidir?
Cevap: 
2008

2. Hangi yıllarda 16-74 yaş grubu bireylerin bilgisayar kullanımı ve 16-74 yaş grubu bireylerin internet kullanımı oranları birbirine en yakındır?
Cevap: 
2013-2014

3. Hanelerin internet erişim imkânı hangi yıllarda bireylerin internet kullanımını geçmiştir?
Cevap: 
2014-2015-2016-2017

4. Grafiğe göre hanelerin internet erişim imkânı ve bireylerin internet kullanımı ile ilgili neler söylenebilir?
Cevap: 
2014 yılından itibaren hanelerin internete erişim imkanı bireylerin internet kullanımının üstündedir.

İletişim Becerilerimiz Dinleme Metni Sayfa 226 Cevapları

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz. 

Not: Tarih aralarına nokta da gelebilir.

25 [ . ] 04 [ . ] 1970

Selim gibi günlük tutmaya başlayalım bakalım [ . ] Sonumuz hayırlı değil herhâlde onun gibi [ . ] Bu defteri bugün satın aldım [ . ] Artık Sevin olmadığına göre bu defter kaydetsin beni [ ; ] dert ortağım olsun [ . ] Kimseye söylemeden içimde kaldı [ ] kayboldu dediğim düşüncelerin [ , ] duyguların aynası olsun [ . ] Kimse dinlemiyorsa beni ya da istediğim gibi dinlemiyorsa günlük tutmaktan başka çare kalmıyor [ . ] Canım insanlar [  ] Sonunda bana bunu da yaptınız [ ]

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri inceleyip yazımı yanlış olan sözcüklerin altını çiziniz. Cümleleri, yazım yanlışının sebebi ile eşleştiriniz.

Baka kalırım giden geminin ardından. --> kurallı birleşik fiillerin yazımı
Konuşurken beden dilimizide kullanırız. --> “de” bağlacının yazımı
Otobüste yanıma aydınlı bir teyze oturdu. --> özel isimlerin yazımı
Madem ki gelmek istemiyorsun beni neden beklettin? --> “ki” bağlacının yazımı
Aniden bastıran yağmur hepimizi şırıl sıklam etti. --> pekiştirmelerin yazımı
Anladımki bu işin sonunda da ben haklı çıkacağım. --> “ki” bağlacının yazımı

İletişim Becerilerimiz Dinleme Metni Sayfa 227 Cevapları

8. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki görselden hareketle görüşlerinizi açıklayan ve giriş, gelişme, sonuç bölümlerinden oluşan bir yazı yazınız. Yazınızda uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanınız.

Saygın Biri Olmak

Hepimiz toplumda sevilen, sayılan, saygın bir insan olmak isteriz. Fakat bu o kadar da kolay bir şey değildir. Toplumda örnek gösterilen, herkesin sevip saydığı bir insan olmak için, birtakım değerlerden oluşan çok basamaklı bir merdiveni adım adım çıkmamız gerekir.

Bu merdivenin ilk basamağında alçak gönüllülük vardır. Kendimizi diğer insanlardan üstün görmemeli mütevazı davranmalıyız. Misafirperver olmalıyız. Vatanımızı sevmeli, yaptığımız işleri önce vatanımızı düşünerek yapmalıyız. İnsanlara elimizden geldiğince yardım etmeli, sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. İnsanlara karşı merhametli davranmalı, verdiğimiz sözleri tutmalı, dürüst olmalı, asla yalan söylememeliyiz. İnsanlarla olan iletişimimizde anlayışlı olmaya özen göstermeli, onlara saygılı davranmalı ve son olarak herkesi, karşılıksız olarak sevmeliyiz.

Tüm bu saydıklarımızın sonunda ödül olarak hayatımıza, toplumda saygın, örnek gösterilen, sevilen bir insan olarak devam edebiliriz. Aslında tüm bunlar insan olmanın gerekliliklerindendir. 

767
121
1001
214
116
153
113
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum