İletişim ögesi örnekleri

İletişim ögesi örnekleri
Bir bilgiyi söz, yazı veya işaret yoluyla üretme, anlamlandırma ve aktarma sürecine iletişim denir. İletişimin gerçekleşmesi için gönderici, alıcı ve bilgi (ileti) olmak üzere üç unsur gereklidir. İletişim ögelerine 5 tane örnek veriniz?

Duygu ve düşüncelerin karşı taraftaki kişiye konuşma, yazı, işaret, jest ve mimik gibi çeşitli yollarla aktarılması sürecine iletişim denir. Bu bilgi, duygu, anlam ve düşünce alışverişi en az insanlık tarihi kadar bir geçmişe sahiptir. İnsanların bir arada yaşayabilmelerinin temelinde birbirleriyle iletişim kurabilmeleri yatmaktadır.

İletişim ögeleri

İletişim sürecinin gerçekleşmesi sırasında birçok öge görev almaktadır. Sağlıklı bir iletişim sürecinin ögeleri ise aşağıdaki gibidir.

Gönderici ya da kaynak olarak adlandırılan öge iletişimin sürecinin başlatıcısıdır. Gönderici, duygu ve düşüncelerini karşı tarafa aktaran ögedir.

Alıcı, kaynak tarafından yollanan iletiyi ya da mesajı alan ögedir. Bazen bir kişi ya da topluluk olabilir bu öge.

İleti, alıcıya aktarılması amacıyla gönderici tarafından yollanan mesaja ileti denilmektedir. İleti görsel ya da işitsel şekilde olabilir.

Kanal, kaynak tarafından alıcıya aktarılan mesajın gönderilme şekline kanal denilmektedir. Ses, ışık, görsel, işaret, televizyon, telefon kanal olabilecek ögelerdendir.

Dönüt (Geri Bildirim), göndericiden alınan mesaja alıcının bir cevap vermesi dönüt yani geri bildirimdir. Dönüt ile iletilen mesajın ulaşılıp ulaşılmadığı anlaşılabilir.

Bağlam (Ortam), iletişim sürecinin gerçekleştiği mekana bağlam ya da ortam denilmektedir.

Kod, gönderici ve alıcı arasında yapılan iletişimin her iki taraf tarafından bilinen bir kodlamayla gerçekleşmesidir. Örneğin dil iki tarafın da bildiği kodlardan oluşur. Trafik işaretleri de gönderici ve alıcı arasındaki özel bir kodlamadır.

Örnek 1:
Gönderici: Ayşe
alıcı: Ahmet
ileti: Ahmet akşam tiyatroya gidelim mi?
kanal: Sözlü
bağlam: sokak
dönüt: Evet Ayşe bu akşam müsaitim

Örnek 2:
Gönderici: Öğretmen
alıcı: Öğrenci
ileti: 21. sayfayı yapın
kanal: Sözlü
bağlam: Sınıf
dönüt: Peki hocam yada tamam

Örnek 3:
gönderici: Esra
alıcı: Mehmet
ileti: Mehmet gelirken matematik kitabını getir
kanal: Sözlü
bağlam: Telefon
dönüt: Tamam Esra

Örnek 4:
gönderici: Anne
ileti: Çamaşırları katla
kanal: Sözlü
bağlam: Ev
dönüt: Tamam anne

Örnek 5:
Gönderici: Asuman
alıcı: Kıvanç
ileti: Kıvanç sence bu elbise bana yakıştı mı?
kanal: Sözlü
bağlam: Mağaza
dönüt: Evet

131
457
73
224
13
16
452
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.