İlk Çağ’da Anadolu ve Mezopotamya’da kurulan uygarlıkların insanlık tarihine olan katkıları

İlk Çağ’da Anadolu ve Mezopotamya’da kurulan uygarlıkların insanlık tarihine olan katkıları
İlk Çağ’da Anadolu ve Mezopotamya’da kurulan uygarlıkların insanlık tarihine olan katkılarını maddeler halinde yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

İlk Çağ’da Anadolu ve Mezopotamya’da kurulan uygarlıkların insanlık tarihine olan katkılarını maddeleyerek defterinize yazınız.

  • Hayatı kolaylaştıracak birçok icat bulunmuştur.
  • Kendi çapında matematiğe yön vermişlerdir.
  • Parayı ilk kez kullanmışlardır.
  • İlk Anayasayı çıkartmışlardır.
  • İlk yazıyı bulmuşlardır. (Çivi yazısı)

Tarihteki ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması Hititler ile Mısırlılar arasında imzalanmıştır. Hititler tanrılarına hesap vermek amacıyla anal adı verilen yıllıkları yazmışlardır. Hititler altın, bakır, gümüş ve demir madenlerini işleyerek yaşamlarını kolaylaştıran araç gereçler yapmışlardır.

Frigler tarım ve hayvancılığı korumak için çok sert kanunlar koymuşlardır. Friglerin yaptığı fibula denen çengelli iğne, günümüzde kullanılan çengelli iğnenin tarihteki ilk örneğidir.

Urartular tarımı geliştirmek için Şamran Kanalı’nı yapmışlardır. Yaptıkları su kanallarından günümüzde halen kullanılanları vardır.

İyonlarda özgür düşünceye önem verilmiş ve bu uygarlıktan birçok bilim insanı yetişmiştir. İyonlar, Fenike alfabesini öğrenmişler ve bu alfabenin Batı’ya aktarılmasını sağlamışlardır.

Kral Yolu üzerinde ticaret yapan Lidyalılar parayı icat ederek takas usulüne son vermişlerdir.

5004
2973
10663
1703
1607
2456
8554
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum