İlk medeniyetler ve medeniyet tarihine katkıları

İlk medeniyetler ve medeniyet tarihine katkıları
İlk medeniyetler ve medeniyet tarihine katkıları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mezopotamya, Fırat ve Dicle nehirleri arasına kurulmuştur Bataklık alanları kurutarak sulama kanalları açmışlardır. Mezopotamya medeniyetleri takvimi kullanmışlar ve saati 60 dakika ve dakikayı 60 saniyeye bölmüşlerdir. Sümerler yazıyı bulmuşlar. Hammurabi Kanunları ve Babil Asma Bahçeleri önemli eserlerdir.

Çin, Sarı Irmak ve Gök Irmak çevresinde kurulmuşlardır. İpekli dokuma ve çinicilikte ileri giden bu medeniyet aynı zamanda ticaret alanında da kendisini göstermiştir. Medeniyet kağıt, pusula ve barutu icat eden medeniyet olarak tarihteki yerini almıştır. Yerleşme alanındaki yapılarda taş ve ahşap malzeme kullanılmıştır. 

Akdeniz uygarlıkları, Akdeniz etrafında kurulmuştur. Denizcilikte ileri gitmişlerdir. İlk takvimi yapmışlar ve felsefe, edebiyat gibi sözel alanlarda da önemli eserler bırakmışlardır. Hipokrat, Heredot ve Homeros dönemin tıp, tarih ve edebiyat alanında öne çıkan isimleri arasındadır.

Maya Medeniyeti, Orta Amerika çevresine kurulmuştur. Bugünkü Meksika sınırları içinde kalmaktadır. Mısır, kakao gibi tarım ürünlerini yetiştirmişler. Tarım kadar hayvancılıkta önemlidir. Matematik, astronomi, mimari ve sanat alanında kendilerini geliştiren Mayalar yazıyı kullanmış olmakla birlikte güneş yılı esasına dayalı takvimi de yapmışlardır. O dönemde Dünya ,Ay ve gezegenlerin hareketlerini takip ederek Ay tutulmalarını hesaplamışlardır.

İnkalar, And Dağları’nın yüksek kısımlarında varlığını sürdürmüşler. Tarım ve hayvancılıkla ilgilenen İnka medeniyeti özellikle astronomiyle ilgilenmişler ve güneş saatini kullanmışlardır.

Hint medeniyeti, Güney Asya’da kurulmuş ve Hint Yarımadasında etkili olmuştur. Tarım arazileri ve su kaynaklarının bol olması sonucunda özellikle sulu tarımı geliştirmiştir.

Mısır Medeniyeti, Nil Nehri’nin etrafında kurulmuştur. Nil Nehri’nin taşkın yapması tarım arazilerini sular altında bırakması onları güneş takvimini geliştirmeye zorlamıştır. Ayrıca bozulan tarla sınırlarını yeniden düzeltmek için matematik ve geometriyi de kullanmışlardır.

8
39
21
2
10
3
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.