İlk Selçuklu medreseleri 1040 yılında Tuğrul Bey tarafından nerede kurulmuştur

İlk Selçuklu medreseleri 1040 yılında Tuğrul Bey tarafından nerede kurulmuştur
İlk Selçuklu medreseleri 1040 yılında Tuğrul Bey tarafından nerede kurulmuştur, Nizamiye Medreselerinin açılış amaçları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Büyük Selçuklular, gerek Türk tarihinde ve gerekse dünya tarihinde medeniyete önemli katkılarda bulunmuşlardır. Eğitim alanında yeni kurumlar oluşturarak Türklerin eğitimine katkıda bulundukları gibi bilime de gereken önemi vermişler, bilginlere ve sanatkârlara büyük saygı göstermişlerdir.

İlk Selçuklu medresesi 1040 yılında Tuğrul Bey tarafından Nişabur’da kurulmuş, Alparslan Dönemi’nde ise medreseler yaygınlaştırılmıştır. Selçuklularda öğretim ücretsiz hâle getirilmiş ve öğrencilere maaş bağlanmıştır.

Ünlü vezir Nizamülmülk, kendi adını taşıyan medresesine önemli bilim insanlarını toplayarak çok geniş bir kütüphane kurdurmuştur. Selçuklularda eğitim devletin bir görevi olarak algılanmış ve eğitime çok büyük yatırımlar yapılmıştır. Alparslan Dönemi’nde Bağdat’ta Nizamiye Medreseleri adıyla anılacak ve Türk eğitimini uzun yıllar etkileyecek kurumlar açılmıştır.

Nizamiye Medreselerinin açılış amaçları

  • Devletin Haşhaşiler gibi radikal örgüt ve mezheplere karşı korunması
  • Memur ihtiyaçlarının karşılanması ve din adamı yetiştirilmesi
  • Bilim insanlarının çalışmalarından faydalanılması
  • Yoksul ve yetenekli öğrencilerin topluma kazandırılması
  • İslamiyet’e yeni geçen Oğuz topluluklarının inançlarının pekiştirilmesi

41
4
26
2
3
3
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.