İlk Türk devletlerinde yönleri bildirmek amacıyla kullanılan renkler, günümüzde de yön bildirmek amacıyla kullanılıyor mu

İlk Türk devletlerinde yönleri bildirmek amacıyla kullanılan renkler, günümüzde de yön bildirmek amacıyla kullanılıyor mu
İlk Türk devletlerinde yönleri bildirmek amacıyla kullanılan renkler, günümüzde de yön bildirmek amacıyla kullanılıyor mu bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İlk Türk devletlerinde yönleri bildirmek amacıyla kullanılan renkler, günümüzde de yön bildirmek amacıyla kullanılıyor mu? Karşılaştırınız. İlk Türk devletlerinde yönlerin renkleri olarak ak, kızıl, kara, gök rengi ve sarı renkler kullanılmıştır. Yönlerin renkleri şu şekildedir.

İlk Türk Devletlerinde yönlerin renkleri;

  • Kara-kuzey : Yağız, yer ve kara toprak için kullanılmıştır
  • Ak (beyaz)-batı: Ululuk, adalet ve gücü temsil etmek anlamına gelirdi.
  • Yeşil (gök)-doğu: Dirilik, tazelik ve gençliği temsil ederdi. Eski Türk toplumunda gök (mavi) ve yeşil ortak kullanılmıştır.
  • Kızıl (al)-güney :Tanrı, koruyucu ruh, ocak (ev), dirlik ve bağımsızlık anlamına gelirdi.

Yaptığım araştırmalara göre Türklerin yönleri belirtmek için kullandığı renk ayrımı günümüzde kullanılmamakta. Standart bir renk uygulaması yok.

Sadece pusulada kırmızı kuzeyi göstermektedir.

Ak, kara, kızıl ve gök renklerinin dışında kullanılan beşinci bir renk daha vardır ki bu da sarı renktir. Sarı renk yönleri göstermez, diğer dört rengin merkezini ifade ederdi

66
5
11
46
8
5
24
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.