İlk Türk devletlerindeki töre, demokratik yönetimlerdeki hangi özellikleri taşımaktadır

İlk Türk devletlerindeki töre, demokratik yönetimlerdeki hangi özellikleri taşımaktadır
İlk Türk devletlerindeki töre, demokratik yönetimlerdeki hangi özellikleri taşımaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkler, kağanlarını, sıradan halkın da iştirak edip oy kullandığı geniş katılımlı demokratik yöntemlerle seçiyorlardı. Bu iş, aşağıda “Potlaç” geleneğinden bahsederken de belirtileceği gibi; farklı boylara mensup insanların boy beyini, boy beylerinin de beylerbeyi durumundaki Kağan veya Hakan’ı seçmesi yöntemiyle hayat buluyordu.

Bu yöntem, tıpkı bugün ABD’de uygulanan seçim yöntemini andırıyordu. Yani seçmenler, ilk önce başkan konumundaki Kağan’ı seçecek delege veya ikinci seçmen konumundaki kendi boy beylerini seçiyorlar, onlar da toplanıp “Toy” adı verilen, şölenli, şenlikli toplantılarda başkan konumundaki Kağan’ı ya da Hakan’ı seçiyorlardı.

0
0
1
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.