İman kalp ile tasdik, dil ile ikrardır kompozisyon

İman kalp ile tasdik, dil ile ikrardır kompozisyon
İman kalp ile tasdik, sil ile ikrardır konulu bir kompozisyon örneğini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : İman Kalp ile Tasdik, Dil ile İkrardır konulu bir kompozisyon yazınız.

Aklen kabul, zihnen tasdik edilen ilâhî gerçekler, kalben de tasdik edilmez ise, gerçek bir îman meydana gelmez. Îman kalbe yerleşmedikçe de amele dönüşmez, davranışlara istikâmet veremez. Bununsa Hak katında hiçbir kıymeti olmaz. Nitekim Cenâb-ı Hak, ilâhî hakîkatleri okuyup bildikleri hâlde kalben hazmetmemiş oldukları için onunla amel etmeyen Benî İsrâil âlimlerinin hâlini, ciltlerce kitap taşıyan merkebe teşbih etmektedir.

Bu yüzden ilâhî hakîkatleri bilmek, onları sırf zihne depolamak değildir. Bilmek, tefekkür ve tahassüs neticesinde hayat ve kâinattaki büyük nizâmın muammâsını çözerek bunun gereğiyle amel etmektir. Bunu yapacak olansa, îman nûruyla aydınlanmış bir kalptir.

İman Kalp ile Tasdik, Dil ile İkrardır 2. Örnek

“İman”, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’in Allah (c.c.) tarafından getirdiği kesin olarak bilinen haber, dini esas ve hükümlerin doğru ve gerçek olduğuna tereddütsüz inanmak, bunların tamamını iz’an ve kabul ile tasdik ve itiraf etmektir. İmanın yeri kalptir.

Kalplerde olanı ise sadece Allah’u Teala bilir. Bir kimsenin mümin olarak bilinmesi ancak kişinin imanını diliyle söylemesiyle mümkün olur. Aksi taktirde kalpte olan iman insanlar tarafından bilinemez. Kişi, kalpte olan imanını sözle söylemese bile Mümindir. Yeter ki imanını kalben inkar etmesin. İmanını sözle söylemesi, o kişiye cenaze gibi konularda Müslüman olarak muamele edilmesi adına önemlidir.

İman Kalp ile Tasdik, Dil ile İkrardır 3. Örnek

Bir şeyi söylediğimizde gerçekten inanıyor muyuz ya da bir şeye inandığımız da dile getiriyor muyuz? Kalpten inanmayıp söylediğinizde veya inanıp dile getirmiyorsak niye böyle yapıyoruz. İşte bu durumu en iyi açıklayan söz iman Kalp ile tasdik dil ile ikrardır. Tasdik inanmak ikrar ise Dile getirmek demektir şimdi bu sözü biraz düşünelim ve bu sözler biraz konuşalım.

Bir şeye kalpten inanıyorsak ve o şeyi söyleyince bize bir şey olmayacak zaten Ayrıca o sözlüsü veya düşüncenin söylemek için cesaretimiz varsa açık açık dile getiririz ikrar ederim Peki ya buna cesaretimiz yoksa ve kalbimizde kalana kalbimizde tutuyorsa yanlış bir şey yapmış olur muyuz? Bir şey birinin zoruyla veya kendi kendini zorlayarak dile getirip gerçekten kalpten inanmayarak yanlış bir şey yapmış olur muyuz? Evet yanlış bir şey yapmış oluruz Çünkü iman kalbimizde olanı dışa söylemek ve başkasından korkmamak Ayrıca da söylediğimiz bir şeye kalpten inanmadan söylememeye gerektirir. Ama bu demek değil ki her kalbinizden geçeni açık açık söyleyelim Sadece bazı şeyleri söylemeli kimseden korkmamalıyız mesela geçmişte Müşrikler müminlere zorladığı için ısrarcı olarak Mümin olduklarını söylüyorlardı bunun gibi gidip gidip başka yerlerde uygunsuz zamanlarda kalbinizden geçeni açık açık ortaya söylememeliyiz.

4957
2646
3470
2278
2275
2281
2544
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum