İnfak etme ile cimriliğin insanın sosyal hayatı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri neler olabilir

İnfak etme ile cimriliğin insanın sosyal hayatı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri neler olabilir
İnfak etme ile cimriliğin insanın sosyal hayatı üzerindeki olumlu ve olumsuzetkileri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

“İnfak et. Sayıp durma. Allah da sana karşı nimetini sayıp esirger. Sakın para biriktirip saklama ki Allah da senden bereketini saklamasın.” (Buhari, Hibe, 15.) İnfak etme ile cimriliğin insanın sosyal hayatı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri neler olabilir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

İnfak ve iyilikte önemli olan, yapılan iyiliğin miktarı değil, onun iyilik niyetiyle yapılmasıdır. Bu sebeple iyilik ve infakın sağlayacağı güzel sonuca herkesin elindeki imkân ne ise, onunla ulaşmaya çalışması, bu bilinç ve gayret içinde olması uygun olur. Hadisimiz bize işte bu çağrıyı yapmaktadır: “Yarım hurma ile de olsa, iyilik yapıp cehennemden korunmaya bakın!” Atalarımız da konuya duydukları hassasiyeti “Yarım elma, gönül alma”, “Az veren candan, çok veren maldan” diye dile getirmişlerdir.

Zenginlerin mallarından sadaka al” (Tevbe sûresi, 103) âyeti gelince, hadisimizdeki teşvikin de tesiri ile sahâbîler arasında sırtıyla yük taşıyıp sadaka vermek için çırpınanlar oldu. Hatta bir keresinde bir sahâbî iki avuç hurma getirdi. Münâfıklar “Allah bu adamın iki avuç hurmasına muhtaç değildir” diye onu küçümsediler. Bir başka sahâbî, epeyce yüklü bir para getirdi. Bu kez de münâfıklar “Bu bir gösterişten ibarettir” dediler. Bunun üzerine şu âyet indi: “Sadakalar hususunda, mü’minlerden gönüllü verenleri ve güçlerinin yettiğinden başkasını bulamayanları çekiştirip onlarla alay edenler var ya, Allah işte onları maskaraya çevirmiştir. Ve onlar için elem verici azap vardır.” (Tevbe sûresi, 79)

İnfak etmek : Allah rızası için cebinden eksiltmek - yardım yapmak diyebiliriz.
Cimrilik : Cebinde olduğu halde gerekli şeylere bile harcama yapmayan insanlara cimri denir.

Sosyal hayattaki olumlu ve olumsuz etkileri;

  • İnfak etmek örneğin, elimizdeki kullanılabilir eşyaları durumu olmayanlara göndermek, sadaka vermek , ihtiyacı olanlara yardımda bulunmak vs. hem bizim hem karşı tarafın mutlu olmasını sağlar. mutlu insanlar sayesinde ülke de mutlu olur. Sevgi, saygı, yardımlaşma bağları güçlenir.
  • Cimrilik yararlı değil, tamamen yararsız bir davranıştır. Olumlu yönü yoktur. İnsanlar cimri olursa ülkede veya bireyler arasında sevgi - saygı, yardımlaşma, paylaşma gibi değerler söz konusu olmaz. Sonuç olarak ülke yahut toplum gelişmez veya olumlu yönde etkilenmez.

12
4
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.