İnsan hakları kavramının ortaya çıkmasını sağlayan gelişmeler neler

İnsan hakları kavramının ortaya çıkmasını sağlayan gelişmeler neler
İnsan hakları kavramının ortaya çıkmasını sağlayan gelişmeler neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsan hakları geçmişten günümüze sürekli olarak insanlığın gündeminde olmuştur. İnsan haklarının gündemde olması, bazı suistimal ve istismar hareketlerinin sürekli olarak yapılması anlamına gelmektedir. İnsan haklarının gündeme gelmesindeki en önemli olay savaşların yaşanmasıdır. 

Savaşların yaşanması ve özellikle İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşananlar insanların hayatlarını hiçbir neden olmadan ölmesi korumasız insanların olduğu inancını ortaya çıkarmıştır. Bu bakımdan uluslararası mahkemeler ve evrensel kanunlar ortaya konmuştur. Savaşların bu denli etkili olması insanlar için yetişkin haklarının çocuklar için de ayrıca çocuk haklarının gündeme gelmesini sağlamıştır. İnsan hakları evrenseldir ve korunması gerekir.

  • İlk insan hakları düzeni Sümerler‘dedir. İşçi, usta, işveren ilişkisini düzenleyen yazılı tabletler bulunmuştur.
  • Şiddet, baskı ve sömürüsüne karşı bireysel ya da toplu direnişler, olmuştur. Spartaküs, Romalı köle tacirlerine, Prometheus, mitolojik çağın tanrılarına karşı hak mücadelesi vermiştir.
  • 1215 tarihli MAGNA CARTA. Kanunsuz tutuklamaları, mala el konmasını, keyfi vergi alınmasını yasaklamıştır.
  • İngiltere‘de 1689 tarihli Yargı Güvenceleri parlamento ve vatandaş haklarını belirlemiştir.
  • Thomas Jefferson’nun 1776‘da yazdığı Amerikan Bağımsızlık Beyannamesi eşitliği, politik özgürlükleri, hükümetlerin sorumluklarını belirtmiştir.
  • 1789 Evrensel İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi özgürlükleri, mülkiyeti ve yasa önünde eşitliği güvence altına almıştır.
  • 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile Birleşmiş Milletler Beyannamesi
  • 3 Eylül 1953 Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

329
1033
245
66
80
67
230
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum