İnsanın kendisini başka insanların yerine koymasının faydaları neler olabilir

İnsanın kendisini başka insanların yerine koymasının faydaları neler olabilir
İnsanın kendisini başka insanların yerine koymasının faydaları neler olabilir, Anne babasını kaybetmiş çocuklara yardımcı olmak için neler yapılmasını istersiniz, neden?

Soru : İnsanın kendisini başka insanların yerine koymasının faydaları neler olabilir?

Cevap : Empati en basit ifadeyle, kişinin kendini başka birinin yerine koyabilmesi olarak tanımlanır. Çünkü her ne kadar zıttı iddia edilse de görünen o ki empati nedir, yeteri kadar bilinmiyor. Bu nedenle de empati kurmak ya da empatinin önemini anlamak pek mümkün olmuyor. En önemlisi doğru bir şekilde iletişim kurabilmektir. Doğru iletişim kurmak da kişiye her bakımdan olumlu katkı sağlayacak bir beceridir. İş hayatındaki başarısından tutun da özel hayatındaki ilişkilerine ve sosyal çevresine varana kadar her alanda insanın hayatını kolaylaştıracak empati, hem birey hem de toplumlar arasında huzur, refah ve mutluluğun anahtarlarından biri niteliğindedir.

İsterseniz, birkaç örnekle empatinin ne gibi faydaları olduğunu daha net anlayalım. Mesela; bir yönetici olduğunuzu ve iş hayatınızda neredeyse hiç empati yapmadığınızı farz edin. Çalışanlarınızın isteklerini ne kadar iyi anlayabilirdiniz? Ya da müşterilerinize ne kadar doğru cevaplar verebilirdiniz? Anlayışlı olmanız gereken yerlerde tam zıttı yönde davranarak ne kadar başarılı, ne kadar sevilip sayılan bir yönetici olabilirdiniz? Evet, ne demek istediğimi anladınız mı?

Soru : Anne babasını kaybetmiş çocuklara yardımcı olmak için neler yapılmasını istersiniz? Neden?

Cevap : Yetimlere iyi ve güzel davranmalıyız. Yetimlere iyi davranmak, bir anlamda, yetimler yetimi Hz.Muhammed’e (s.a.) iyi davranmak demektir. Hz. Ayşe anlatır: Bana, iki (yetim) kızıyla birlikte bir kadın geldi. Benden bir şeyler istedi. Yanımda sadece tek bir hurma vardı. Hurmayı ona ikram ettim. Kadın da onu, iki kızına pay etti. Sonra kalkıp evden çıktı gitti. Ardından Rasulullah (s.a.) eve gelince, olayı ona anlattım. Şöyle buyurdu: “Kim bu kızlara iyilik yapar ve güzel bakarsa, kızlar onun için ateşten kendisini koruyan bir yerde olurlar.” (Buhari, zekat, 10; Müslim, birr, 147)

Yetim başını okşamak, sevapların en büyüğünü kazandırır: “Kim Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her saç sayısınca iyilik yazılır. Kim yanında bulunan yetim erkek veya kız çocuğa iyi davranırsa, ben ve o, cennette şu ikisi gibidir.” (Ahmed bin Hanbel, Müsned, 5/250)

428
778
1417
302
216
305
1524
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.