İpek ve Baharat Yollarının medeniyetin gelişimine etkisi

İpek ve Baharat Yollarının medeniyetin gelişimine etkisi
İpek ve Baharat Yollarının medeniyetin gelişimine etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İpek Yolu ve Baharat Yolu, dönemin her devleti için birer mihenk taşıdır. Ekonomik güce ulaşmak için devletler arası rekabet oluşturan bu yollar, devlet hazinelerine ciddi gelirler sağlamıştır. Bu ticaret yolları üzerinde ticaret yapan devletler, yol üzerindeki kervansaray ve hanlarda konaklayarak o yollara sahip olan devletlere ciddi oranda ekonomik gelir sağlarlar. Yol üzerindeki tüccarlar alışveriş yaparak da gelir sağlarlar.

Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim dönemi fetihleri sayesinde Osmanlı Devleti bu iki önemli ticaret yolunu topraklarına katmıştır. Avrupalı tüccarlar Asya topraklarına yapacakları ticaret için bu yolları kullanmak zorundaydılar. Bu sebeple Osmanlı'ya çokça vergi girişi sağlanmış, ayrıca Avrupalı tüccarlar yol üzerindeki kervansaray ve hanlarda duraklayarak yine Osmanlı halkına gelir sağlamışlardır. Bu yollara alternatif ticaret yolları keşfedildiğinde Osmanlı için ekonomik bir yıkım olmuş ve duraklama dönemine giriş başlamıştır.

İpek yolu da,  bu medeniyetler arasında tarih boyunca bir ticaret güzergâhı olmasının yanında farklı kültürlerin, dinlerin, dillerin, fikirlerin birikimlerini, bilgilerini ve uygulamalarının aktarıldığı, tüccarların, gezginlerin ve âlimlerin, din adamlarının takip ettiği tarihi kervan yolu olarak görev yapmıştır. Bu nedenle tarihte çok önemli bir yeri vardır.

306
324
32
52
35
52
449
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.