Isı etkisi ile maddelerin boyutlarında ne gibi değişimler yaşandı

Isı etkisi ile maddelerin boyutlarında ne gibi değişimler yaşandı
Isı etkisi ile maddelerin boyutlarında ne gibi değişimler yaşandı, maddelerin boyutlarındaki bu değişimlerin günlük yaşamdaki etkilerini tartışınız.

Özel durumlar hariç olmak üzere, genelde ısı alarak sıcaklığı artan maddelerin boyutları ve hacimleri artmaktadır. Benzer şekilde, ısı vererek sıcaklığı azalan maddelerin boyutları ve hacimleri azalmaktadır. Madde boyutlarındaki bu değişimler günlük yaşamda çok büyük etkilere sahiptirler. Örneğin; Tren raylarında, belirli aralıklarla boşluklar bırakılmalıdır.

Bu boşluklar raylar ısındığında genleşme payı olacaktır. Eğer yeteri kadar boşluk bırakılmazsa raylar genleştiğinde rayın doğrultusu bozulacaktır. Aynı durum, köprülerin yol ile birleştiği metal bağlantı noktaları için de geçerlidir. Bu duruma verebileceğimiz bir başka örnekte açılmayan kavanoz kapaklarının ısıtılarak açılması gösterilebilir.

43
164
44
44
44
44
43
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.