Isı ve sıcaklık arasındaki farklar

Isı ve sıcaklık arasındaki farklar
Kışın hava sıcaklığı düşüktür, ilkbaharda ise havalar ısınmaya başlar ve sıcaklıklarartar, peki, ısı ve sıcaklık arasındaki farklar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Isı bir enerjidir. Sıcaklık ise enerji değil duyumdur. Sıcaklık, bir maddenin aldığı ya da verdiği ısı enerjisinin göstergesidir. Bu nedenle sıcaklığın var olmasının nedeni ısı enerjisidir.

Isı, bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu kinetik enerjilerin toplamıdır.
Sıcaklık, bir maddenin bir molekülünün sahip olduğu ortalama kinetik enerji miktarıdır.

Bir elimizle buza dokunalım. Buza dokunduğumuzda hissettiğimiz, o maddenin sıcaklığıdır. Ancak bir cisme dokunarak sıcaklık değerini ölçemeyiz. Sıcaklık bir göstergedir.
Sıcaklık değeri termometreyle ölçülür, birimi Celsius'tur (Selsiyus) ve “°C” şeklinde gösterilir. Örneğin bugün hava sıcaklığı 22 °C’tur.

Isı ise bir enerji çeşididir. Isı, sıcaklıkları farklı maddeler arasında alınan ya da verilebilen bir enerjidir. Isının akış yönü daima sıcaklığı fazla maddeden sıcaklığı az maddeye doğrudur.
Sıcaklıkları eşit maddeler arasında ısı alışverişi olmaz. Alınan ya da verilen ısı kalorimetre kabı ile hesaplanır. Isı birimi olarak kalori (cal) veya Joule (J) kullanılır.

Isı ve Sıcaklık arasındaki farklar
1- Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür.
2- Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür.
3- Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir.
4- Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.

isi-ve-sicaklik-farki.jpg

68
117
126
292
104
86
328
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.