Işığın yansıması

Işığın yansıması
Işığın yansıması nedir, düzgün yansıma nedir, dağınık yansıma nedir, yansıma kanunları nedir bu konularda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cisimleri görebilmemiz için iki etken vardır. Birincisi ışık kaynağı ikincisi ise ışığın yansımasıdır. Bir ışık kaynağından çıkan ışık ışınları cisme çarparak yansır. Bu yansıyan ışınlar bizim gözümüze geldiği zaman cismi görürüz. Sokaklarda veya caddelerde yürürken araba camlarında ya da evimizde banyo ve boy aynalarında kendimizi görürüz. Bu durumlarda yine ışığın yansıması ile ilgilidir.

Bir yüzeye çarpan ışık ışınlarının tekrardan geldiği ortama geri dönmesine ışığın yansıması denir. Farklı yüzeylerde oluşan görüntülerin özellikleri de farklıdır. Örneğin düz aynalarda net bir görüntü oluşurken, dalgalı suda oluşan görüntü net değildir. Bu durumun sebebi ışığın yansımasında ortaya çıkan farklılıktan dolayıdır. Işığın yansıması iki şekilde gerçekleşir. Bunlar düzgün yansıma ve dağınık yansımadır.

Parlak veya az pürüzlü yüzeylere gönderilen paralel ışın demetinin yüzeye çarptıktan sonra yine paralel olarak geldiği ortama geri dönmesine düzgün yansıma denir. Düzgün yansımalarda oluşan görüntü nettir.

Pürüzlü yüzeylere gönderilen paralel ışık demetleri yüzeye çarptıktan sonra farklı yönlere dağılarak yansır. Bu yansıma türüne ise dağınık yansıma denir. Dağınık yansımanın meydana geldiği durumlarda oluşan görüntü net değildir.

Gelen ışın: Yüzeye gönderilen ışına gelen ışın adı verilir. Yansıyan ışın: Yüzeye çarptıktan sonra ortama geri dönen ışına yansıyan ışın adı verilir.

Yüzeyin normali: Gelen ışının yüzeye değdiği noktadan yüzeye dik olarak çizilen hayali çizgiye yüzeyin normali denir. “N” harfi ile gösterilir.

Gelme açısı: Gelen ışın ile yüzey normali arasında kalan açıya gelme açısı denir.

Yansıma açısı: Yansıyan ışın ile yüzey normali arasında kalan açıya yansıma açısı denir.

Yansıma kanunları

1. Gelme açısı, yansıma açısına daima eşittir.
2. Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali (N) aynı düzlemde bulunur.
3.Yüzeye dik gelen ışın kendi üzerinden geri döner.

Yansıtıcı yüzeye 35o'lik bir açı ile gelen ışık ışını gene aynı açı ile geldiği ortama geri yansır.

Dik gelen ışının gelme açısı 0o'dir. Gelme açısı yansıma açısına eşit olduğundan dolayı yansıma açısı da 0o'dir. Böylelikle yüzeye dik gelen ışık ışınları kendi üzerlerinden geri yansırlar.

Dağınık yansımada her ışık ışının yüzey normalleri farklı oluşmaktadır.

Kaynak:Eğitim Sistem

234
62
58
49
48
50
50
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum