Işık bir cisimle karşılaşınca neler olur

Işık bir cisimle karşılaşınca neler olur
Işık bir cisimle karşılaşınca neler olur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Işık doğrusal yolla yayılır. Maddelerin görülmesinin nedeni ışık–madde etkileşimidir. Işık–madde etkileşimi bütün maddelerde aynı şekilde gerçekleşmez. Işık maddelerle üç yolla etkileşir. Işık kaynağından çıkan ışık ışınları bir maddeye çarptığında maddenin ışık geçirme özelliğine göre;

  • Işık ışınlarının büyük bir kısmı maddeden geçebilir.
  • Işık ışınlarının bir kısmı maddeye çarpınca geri dönebilir yani yansıyabilir.
  • Işık ışınlarının büyük bir kısmı maddeden geçemez.

Işık bir madde ile karşılaştığında maddenin durumuna göre ışığın başına bazı olaylar gelir. Işık saydam bir madde ile karşılaştığında o maddenin içinden geçerek yoluna devam eder. Ancak bu saydam maddelerin yoğunluğu çok önemlidir. Yoğunluğu göre ışık kırılır ve doğrultusu ile yönü değişebilir. 
Saydam maddelere örnekler: Cam, su

Işık yarı saydam bir madde ile karşılaştığında tamamı geçemese de bir kısmı maddenin diğer tarafına geçer. Ancak yoğunluğa göre bir kırılmaya yaşanması mümkündür.
Yarı saydam maddelere örnekler: Buzlu cam, buz

Işık opak bir madde ile karşılaşınca o maddenin ardına geçemez. 
Opak maddelere örnekler: Tahta, kitap

18
3
57
3
3
4
22
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum