Işık, üzerine düştüğü maddeler tarafından soğurulabilir mi

Işık, üzerine düştüğü maddeler tarafından soğurulabilir mi
Işık, üzerine düştüğü maddeler tarafından soğurulabilir mi bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Işık, madde ile etkileşmesi sonucu soğurulabilir. Soğurulma, ışığın madde tarafından emilmesi olduğu için soğurulan ışık enerjisi ile madde ısınır. Isınan maddenin ise sıcaklığı artar. Açık renkli cisimler ise üzerlerine düşen ışığın büyük bir kısmını yansıtır, az bir kısmını soğururlar.

Bu her zaman geçerli bir kural olmasa da, insanlar yazları genelde açık renkli kıyafetleri tercih ederken, kışın koyu renkli kıyafetleri tercih ederler. Bunu koyu renklerin ışığı daha çok soğurmasına bağlarız.

Maddeler kendilerine gelen ışığın kendisiyle aynı renkte olan kısmını yansıtırken, kalanını soğururlar. Örneğin güneş ışığı kırmızı bir cisme vurduğunda kırmızı ışık yansırken diğer renkler soğurulur ve kırmızı cisim ışığın enerjisiyle bir miktar ısınır. Bu cisim siyah bir cisim olsaydı yansıyan ışık miktarı neredeyse yoktur, ve ışığın tamamı soğurularak cisim ısınırdı, ve bu ısınma kırmızınınkinden daha hızlı olurdu.

3
3
3
3
3
3
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.