Işıkta kırılma olayının sebebi ne olabilir

Işıkta kırılma olayının sebebi ne olabilir
Işıkta kırılma olayının sebebi ne olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Işık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama yüzeyin normaline yaklaşarak kırıldığı için, her açıda kırılarak yoğun ortama geçer. Ancak ışık çok yoğun ortamdan az yoğun ortama her zaman geçemez. Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama gelen ışın 90° lık kırılma açısının olduğu gelme açısına sınır açısı denir.

Ortam değiştiren su dalgalarının hızının değişmesi gibi saydam bir ortamdan başka bir saydam ortama geçen ışığın hızında değişme olur. Ortam değiştiren su dalgalarının hızındaki değişim su dalgalarının hareket doğrultusunun değişmesine neden olduğu gibi ortam değiştiren ışığın hızındaki değişim de ışığın kırılması deneyinde görüldüğü gibi ışığın hareket doğrultusunun değişmesine neden olur.

Işığın bir saydam ortamdan başka bir saydam ortama geçerken hareket doğrultusunu değiştirmesine kırılma denir. İki saydam ortamı bir birinden ayıran yüzeye indirilen dikmeye yüzey normali denir. Gelen ışın ile yüzey normali arasında kalan açıya (i) gelme açısı, kırılan ışın ile yüzey normali arasında kalan açıya (r) kırılma açısı denir. Bir dalganın hızının büyüklüğü ilerlediği ortama bağlıdır. Işığın dalga yapısı düşünülerek ışık ışınları ilerleyen dalgalara benzetilebilir.

15
11
18
11
10
11
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.