İskân politikasının sonuçlarını ve Osmanlı Devleti’ne katkıları nedir

İskân politikasının sonuçlarını ve Osmanlı Devleti’ne katkıları nedir
İskân politikasının sonuçlarını ve Osmanlı Devleti’ne katkıları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti her zaman geleceği düşünen bir devlet olduğu için imparatorluk yolunda bu bazı politikalar sürdürmüştür. Bu politakalardan en bilineni de iskan politikasıdır.

Askeri; Osmanlı ordu içindevşirme asker buldu. Osmanlı Avrupada fetihler için üs kazandı.
Ekonomik; Verimli tarlalar ekildi. Ticaret ile uğraşan halk vergi ile katkıda bulundu.

Siyasi; Fetihlerin kalıcı olması sağlandı. Yeni fetihlere zemin hazırlandı.
Kültürel; Issız ve terkedilmiş yerlere cami, medrese, zaviye, han, hamam gibi Türk kültürüne ait yapıla inşa edildi.

Osmanlı Devleti; gerek kuruluş amacı gerekse devlet geleneği gereği İslam ve Türklüğe büyük önem vermektedir. İskan politikası da bu geleneğin bir ürünüdür. Osmanlı Devleti; Balkanlarda fethedilen ülkelere Müslüman ve Türk nüfusu göndererek oradaki tebanın Müslümanlaştırılmasını ve Türkleştirilmesini sağlamıştır.

Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Bosna Hersek, Romanya, Üsküp, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Kosova gibi yerlere iskan politikası gereği Anadolu'nun Türk nüfusunun yoğun olduğu yerlerden Müslüman Türkler gönderen Osmanlı Devleti; bu bölgelerin Türkleşmesini ve Müslümanlaşmasını sağlamıştır.

Balkanların 1. Balkan Savaşı ve 2. Balkan Savaşı elden çıkması sonucunda bu bölgelerde yaşayan Türk ve Müslümanlar da Osmanlı Devleti sınırlarına geri gelmiştir. Ayrıca 1. ve 2. Dünya Savaşları nedeniyle Balkanlar'da yaşanan karışıklıklar sonucunda bazı Türk ve Müslümanlar oralarda kalmıştır.

Lozan'dan sonra yapılan nüfus mübadeleriyle Bulgaristan ve Yunanistan'daki Türk ve Müslümanlar tekrar İstanbul ve Anadolu'ya gelirken Türkiye'de yaşayan Yunan ve Bulgar vatandaşlar da aynı şartlarda memleketlerine geri dönmüşlerdir.

3490
1023
2109
380
414
550
1279
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
6 Yorum