İslam dininde sosyal adalet ilkeleri nelerdir

İslam dininde sosyal adalet ilkeleri nelerdir
İslam dininde sosyal adalet ilkeleri nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : İslam dininde sosyal adalet ilkeleri nelerdir

Ödev cevabı kısaca : İslam dininde sosyal adalet, zekat ve sadaka verme, feragat ve paylaşma, adalet ve eşitlik, ihtiyaç sahiplerine yardım etme, hakkaniyet ve dürüstlük gibi temel ilkeleri içerir. Bu ilkeler, toplum içinde adaletin ve eşitliğin sağlanması amacıyla önemlidir.

İnsan ve toplum hayatının maddi, manevi bütün yönlerini en ince ayrıntısına kadar kapsamı içine alan İslam dininde sosyal adalet ilkeleri şu şekilde özetlenebilir:
a. Mülk, Allahü Teâlâ’ya aittir. Bu bakımdan, ekonomik ve siyasal durumuna bakılmadan her insana temel ihtiyaçlarını temin etme imkânı vermek ve herkesin insanca yaşamasını sağlamak esastır.
b. Kişisel servetlerde yoksulların hakları vardır. Bu hakkın hak sahiplerine teslimi ve bunun sağlanmasıiçin yardımlaşmak esastır.
c. İnsanların hak ve özgürlükleri koruma altındadır.
d. İnsanlar hukukta, yükümlülükte, ödül ve cezada eşit kabul edilir.
e. Müslümanların kardeşliği esastır.
f. Toplumda huzur, düzen ve güvenin korunması, bu bağlamda iyiliği emretmek, öğütlemek ve kötülüklerden sakındırmak bir görevdir.

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.