Kimler zekât vermekle yükümlüdür, söyleyiniz

Kimler zekât vermekle yükümlüdür, söyleyiniz
Kimler zekât vermekle yükümlüdür, söyleyiniz, İslam dinine göre kimler zekat vermekle yükümlüdür bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslüman, bir yıllık borcu ve asli ihtiyaçlarından başka artıcı nitelikte nisap miktarı mala sahip olduğunda, dinen zengin sayılır. Kişi, bu birikiminin üzerinden bir yıl geçince zekât vermekle yükümlü olur ve yılın sonunda elde bulunan birikimin –nisap miktarının altına düşmemek kaydıyla- kırkta birini (% 2,5) zekât olarak verir. Artıcı nitelikteki mallar, altın, para ya da ticaret mallarıdır. Söz konusu mallar 80.18 gr. altın değerine ulaştığında, zekât için gerekli olan nisap miktarına ulaşmış olur. Konuyu örnekle anlatacak olursak;

2020 yılı 10 Ramazan günü 100 gr. altına ya da bu değerde para veya ticaret malına sahip olan kişi 2021 yılı 10 Ramazan günü 160 gr. altına ya da bu değerde para veya ticaret malına sahipse, 4 gr. altın zekât verir.

Söz konusu birikim yılın başında nisap miktarına ulaştığı halde yılın sonunda nisap miktarının altına düşerse, kişi, zekât vermekle yükümlü olmaz. Zekât, ayni veya nakdi olarak da verilebilir. Ayrıca, zekât verirken zekâta niyet edilmelidir.

  • Zekât verecek kimsenin Müslüman olması gerekir.
  • Malını dilediği gibi kullanma ve harcama imkanı olanlar zekat verirler.
  • Zekât verecek kimsenin akıllı ve ergenlik çağına girmiş olması gerekir. Şafii mezhebinde dinen zengin sayılan çocukların zekatlarını velileri, vasileri verirler.
  • Bir kimse temel ihtiyaçlarını karşıladıktan ve varsa borçlarını ödedikten sonra dinen belirlenen miktarda mala sahipse zengin sayılır. Bu asgari miktara nisap denir. Her malın nisap miktarı farklıdır. Zekât verilecek malın üzerinden bir yıl geçmesi gerekir.

171
77
596
100
105
69
75
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum