İslam dünyasının Orta Çağ’da başta haritacılık olmak üzere bilimsel alanda önemli çalışmalar yapmış olması
Haritacılığın gelişimindeki önemli unsurlardan biri Abbasi halifesi el-Me’mun’dur. Çevresindeki coğrafya ile uğraşan insanlara, çeşitli görevler için araştırma yapılmasını emretmiştir.Bu araştırmalar sonucunda dünyanın çevresini hesaplama başladılar. El Me'mun aynı zamanda büyük bir dünya haritası yapılmasını da emretti.Sadece haritacılıkta değil farklı alanlarda da İslam dünyasında orta çağda gelişmeler yaşanmıştır.
İslam medeniyetinin temelinde bilgi (ilim) kavramının olduğu görülür. Bilimsel bir sürecin sonucunda oluştuğu için İslam medeniyetini “bilimsel medeniyet” olarak nitelendirebiliriz. Kur’an ve sünnetin ilme, bilgiye ve öğrenmeye teşvik eden buyrukları, Müslümanların başta dinî ilimler olmak üzere insanlığın faydasına olan her türlü bilgiye yönelmelerine vesile olmuştur denilebilir. Coğrafi Bilgi Sistemleri; bugün coğrafyacıların, çeşitli mühendislik alanlarındaki uzmanların ve hatta günlük hayatta insanların çok farklı alanlarda kullanıldığı gelişmiş bir sistem hâline dönüşmüştür.
- Sabuncu Şerafettin o dönemde tıp alanında eserler vermiş ve ilk türk cerrahi eserin sahibidir.
- Abdüllatif el-Bağdadi ise şeker hakkında araştırmalar yapmıştır
- Ali Kuşçu ünlü Türk astronom, matematikçi ve dil bilimcidir.Cebir hakkında çalışmalar yapmıştır
- İbn-i Sina o dönemin en önemli bilim insanları arasında gösterilir.Türk hekim, fizikçi, filozof,yazardır.Sindirim sistemini keşfetmiştir. Tıp ve Felsefe ile ilgili 200 kitap yazmıştır. Batılılar tarafından modern bilimin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinir. ‘Büyük Üstad’ ismi ile tanınır. El-Kanun fi’t-Tıb (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiş ve bu kitap Avrupa üniversitelerinde 17. asrın ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur.
- El-Birûni, astronomi, fizik, tıp, kimya, felsefe ve matematik alanında çalışmaları vardır. Meşhur kitabı Kitab’üt-Tahkik Ma li’l-Hind’i yazdı. Birûni, astronomi ve coğrafya ölçümleri için aletler geliştirdi.İlk kez sezeryanla doğum yaptırmayı bulan bilim insanıdır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.