İslam’da ibadetin amacı ve önemi nedir

İslam’da ibadetin amacı ve önemi nedir
İslam’da ibadetin amacı ve önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslam’da ibadetlerin yapılış amacı Allah’ın rızasını kazanmak, O’nun emirlerine uymak ve verdikleri emirleri yerine getirerek rızasını kazanmak ve bu rıza karşılığında Allah’ın ahiret günü vereceği mükafatları kazanmaktır.

Özel anlamda farz ve nafile ibadetlerin, genel anlamda bütün salih amellerin temel amacı kişiyi Allah’ın (c.c.) rızasına ulaştırmaktır. Yüce Allah’ın insanın yapacağı ibadetlere ihtiyacı yoktur. İnsanların, emirlerine uymayıp yasaklarından kaçınmamasının O’na herhangi bir zararı olamaz. İnsan Allah’a (c.c.) olan şükür borcunu yerine getirebilmek, O’na olan sevgi ve saygısını gösterebilmek için ibadetlere ihtiyaç duyar.

İbadetler, insanın ruhunu yüceltir, onu kötülüklerden arındırır. İbadetler, imanın kalpte kök salmasını sağlar. Çünkü ibadetler imanın yaşanması ve tadına varılması demektir. Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette iman ile salih amel birlikte zikredilmektedir.9 İman etmek insanı salih ameller işlemeye sevk eder, ibadetler de imanı kuvvetlendirir. İbadet her şeyden önce Allah (c.c.) emrettiği için yapılır. Bu konuda Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin...”(Bakara suresi, 21. ayet.) 

Yalnızca Allah’a ibadet etmek, insanı diğer varlıkların ve kendi arzularının kölesi olmaktan korur. Allah’ı (c.c.) tanımak ve ona ibadet etmek insanı kula kulluktan kurtarır, gerçek anlamda özgür kılar.

2377
2316
1218
817
729
732
1067
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.