İslam’ın yaşama hakkına verdiği önem hakkında bir araştırma yapınız

İslam’ın yaşama hakkına verdiği önem hakkında bir araştırma yapınız
İslam’ın yaşama hakkına verdiği önem hakkında kısa bilgileri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Müslümanın bir yönden yüce yaratıcısına karşı yerine getireceği kulluk görevleri, ibadetleri, öteki yönden anne ve babasına, yakınlarına, yoksullara, yetimlere ve birlikte yaşadığı bütün insanlara karşı yaptığı davranışları kişiliğinin temelidir. Görüldüğü gibi bu anlam içinde, insan hakları, Müslümanın sorumluluğuna verilmiş, onun kulluğunun gereği olmuştur.

Ayet ve hadislerle kim haksız yere bir cana kıyarsa bütün insanlığa kıymıştır denilmektedir. Bu da İslam’ın yaşam hakkına verdiği önemi göstermektedir. İslâm dîninde yaşama hakkı dokunulmaz kabûl edilmiş ve bu durum Kur’an’da; “… Allâh’ın muhterem kıldığı cana kıymayın…” (İsrâ, 33.) âyetiyle açıklanmıştır.

Bu konu Kur’ân’ın başka âyetinde de ; “… Kim bir cana kıymayan veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmayan bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur.

Kim de bir kimsenin yaşamasını sağlarsa bütün insanları yaşatmış gibi olur…” (Mâide, 32.) buyrularak bir insanın yaşamına son verilmesi büyük günâhlardan sayılırken bir insanın yaşamasına vesîle olmak da büyük bir erdem olarak görülmüştür.

3225
965
3358
1396
1024
985
1591
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.