İşlerimize besmele ile başlamanın sebebi nedir

İşlerimize besmele ile başlamanın sebebi nedir
İşlerimize besmele ile başlamanın sebebi nedir, her işe neden "besmele" ile başlamalıyız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Besmele nedir

Kur'an'da surelerin başında bulunan Besmele, aynı zamanda Neml suresinin 30. ayetinde de geçmektedir. Bazı görüşlere göre Fatiha suresinin ilk ayetidir. Besmele Tevbe Suresi hariç bütün surelerin başlangıcında yer almaktadır. Güncel hayatta sıklıkla bazen de Bismillah şeklinde kısaltma olarak kullanılır.

Besmele, “Bismillahirrahmanirrahim” ayeti mealince Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla, esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla demektir. Besmele, Allah’ı anmaktır. O’nun ismi ile başlamaktır. Sözlük anlamında geçen “besmele çekmek” ise bir işe başlarken “Bismillahirrahmanirrahim” sözünü söylemek anlamına gelmektedir.

Bizler besmele çekmekle;
Allah’a olan inancımızı ifade ederiz.
Başlayacağımız işte Allah’tan yardım isteriz.
Onun her an bizimle olduğunu dile getiririz.
Bu duygu ve düşünceler; işimizi iyi ve güzel yapmaya yönlendirir.
Kur’an okurken, bir araca binerken, yemeğe ya da bir işe başlarken besmele çekeriz.

Bismillah’ Allah’ın adıyla başlamaktır. Allah’ın yarattığı bir mahlûk olan insan, baştan sona kadar Allah’ın mülkü olan bu âlemde herhangi bir işi yapmaya başlarken, O’nun adının dışında neyi anabilir?

Ne yazık ki, dilimizi söylettiğimiz oranda beynimizi ona odaklayamıyoruz. Fakat o haliyle bile muhteşem bir ufka dalmaktayız. Anlamını belki tam olarak bilmesek bile ‘Bismillah’ büyüktür.

Bismillah’ ile yatağa girmek, yarı ölüm olan uykuda bir güvendir.
‘Bismillah’ ile yemeği ağza koymak, yiyecekten gıda almaktır.

Bismillah’ hayatın teminatıdır.
Besmelenin sırlarına vakıf olmaya çalışmak önemli bir hedef olmalıdır.
Bunun için mesela Hamdi Yazır’ın tefsirinde Fatiha suresinin başındaki besmele izahını dikkatlice okuyup anlamaya çalışabiliriz.
Mübah olan her işi yaparken Besmeleli olmak bir ayrıcalıktır.

Sadece Allah Teâlâ’nın adının anılması caiz olmayan tuvalet ve benzeri yerlerde besmeleyi, o mekânda telaffuz etmeyiz.
Haram ve çirkin olan işleri yaparken ‘Besmele’ telaffuz etmek ise tehlikeli bir günahtır.

408
483
545
100
204
177
620
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum