İsrâ suresi 36. ayet. ayetini insanın doğru bilgiye ulaşma sorumluluğu

İsrâ suresi 36. ayet. ayetini insanın doğru bilgiye ulaşma sorumluluğu
Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp bunların hepsi ondan sorumludur.” (İsrâ suresi, 36. ayet.) ayetini insanın doğru bilgiye ulaşma sorumluluğu bakımından açıklayınız.

Öncelikle ayetimize bir bakalım;

Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur.

Açıklaması;

İnsanlar, hakkında bilgisi olmadığı konularda konuşmamalıdır. Konuştuğu taktirde yanlış bir bilgi söyleyebilir. Allah'ta Kur'an-ı Kerim'de hakkında bilgimiz bulunmadığı konularda susmamızı, yerine o konu hakkında bilgi edinmemizi söylemiştir. Ayrıca bilgimiz olmadığı konularda yanlış, insanı kötü duruma getirecek bir bilgi söylersek ahirette cezasını çekeceğimizi, organlarımızın ise bu duruma şahitlik edeceğini de bildirmiştir.

  • Bilgimiz habere ve gözleme dayanır ve insan edindiği bu bilgilere göre hareket eder.
  • Kesin bilgi sahibi olmadığımız bir konunun peşine düşmek, insanı yanlış yola götürür ve insan eli, gözü, kalbi ve diğer organları ile günah işleyebilir.
  • Ve insan işlediği bu günahlardan sorumludur.
  • Bu yüzden insan kesin bilgi sahibi olmadığı bilginin peşine düşmemelidir.
  • Ayet insana kesin olmayan bilginin peşinden gitmemesini hatırlatarak, yapacaklarından sorumlu olduğunu belirtmiştir.

722
593
552
237
347
176
642
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.