İsteklerimiz, ihtiyaçlarımız nelerdir

İsteklerimiz, ihtiyaçlarımız nelerdir
İsteklerimiz, ihtiyaçlarımız nelerdir, temel İhtiyaçlar nelerdir, sosyal ve kültürel ihtiyaçlar nelerdir, istekleriniz ile ihtiyaçlarınız arasındaki farklılıklar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İhtiyaç: İnsanın varlığını sürdürebilmesi için gerekli olan ve giderilmediği takdirde hayati sorunlara yol açan her şeydir.
İstek: İnsanların yaşamsal faaliyetlerini doğrudan karşılamayan her türlü ihtiyaçlarıdır. İnsanların istekleri çok fazladır.

Örneğin; bir kişinin isteyebilecekleri: bilgisayar, tablet, dizüstü bilgisayar, cep telefonu, oyun için bilgisayar vb.dir. Bu isteklerimizi sınırlı kaynaklarla karşılama imkânımız bulunmamaktadır. Bu isteklerimizi ihtiyaçlarımız çerçevesinde ayarlamamız ve ona göre hareket etmemiz gerekir. Örneğin derslere yardımcı olması için bilgisayar almak vb.

Ailemde ve çevremde ekonomik faaliyetler:

Ekonomi: İnsanların geçimlerini sağlayabilmek için yaptıkları her türlü faaliyete denir. Ülkemiz yer altında ve yer üstünde pek çok zenginliğe sahiptir. İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için bu zenginlikleri kullanmaktadır. Bu zenginlikler ülkemizin her yerine eşit olarak dağılmamıştır. Bazı yerlerde tarım ürünlerinden buğday rahat yetişirken bazı yerlerde ise çay rahat yetişmektedir. İnsanlar bu kaynakların kullanımına bağlı olarak değişik ekonomik faaliyetler yürütmektedir.

Temel İhtiyaçlar nelerdir

Yaşamımızı devam ettirebilmek için bazı ihtiyaç ve gereksinimlerin karşılanması gerekir. Bu ihtiyaç ve gereksinimlere temel ihtiyaçlarımız denir. Temel ihtiyaçlarımız; Beslenme, barınma ve giyinme olarak sıralanabilir. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamazsak hayatımızı kaybetme tehlikesi ile karşılaşırız.

Sosyal ve kültürel ihtiyaçlar nelerdir

Tiyatroya sinemaya, futbol maçına , konsere gitmek; eğitim almak, oyun oynamak, kitap okumak , gezmek, hobi sahibi olmak, sivil toplum kuruluşlarında görev almak insanların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarındandır.

İstekleriniz ile ihtiyaçlarınız arasındaki farklılıklar nelerdir

İnsanların temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra isteklerini karşılarlar. İstekler başta söylediğimiz gibi sınırsızdır ve çeşitlidir. İsteklerin karşılanmaması durumunda hayati bir durum söz konusu olamaz. Fakat temel ihtiyaçlarımız karşılanmazsa hayati bir durum söz konusu olabilir, insanların yaşam kalitesi düşebilir.

Sosyal ihtiyaç, bizi şu anki toplum ile bağlantılandıracak, bizim şu anki toplum ile kaynaşmamızı, kendimizi ait hissetmemizi sağlayacak davranışlardır.

Sosyal ihtiyaçlara bakalım:

  • arkadaşlarımız ile gezmeye gitmek
  • arkadaşlarımız ile sohbet etmek
  • arkadaşlarımız ile oyun oynamak
  • çeşitli tartışmalara katılmak
  • bir konuda görüş alışverişi yapmak
  • bir takımın parçası olmak

olarak sayılabilir.

Kültürel ihtiyaçlarımız nelerdir

Sosyal ihtiyaçlardan biraz daha geniş kapsamlı olan bu ihtiyaçlar bizi geçmiş ve gelecek nesillerle de bağdaştırır, bağlantı oluşturmamızı sağlar.

Kendi toplumumuz kültürel ihtiyaçlarımız da genelde odak noktası olabilir.

Tabii ki de küreselleşen dünyamızda bugün birçok kültür iç içe geçtiği için sadece kendi kültürümüze yönelik olduğunu söyleyemeyiz.

Kültürel ihtiyaçlarımıza bakalım:

  • bir sinema izlemek
  • bir kitap okumak
  • bir tiyatroya gitmek
  • bir sergiye gitmek
  • bir makale okumak
  • bir film eleştirisi okumak

olabilir.

850
1348
1612
182
149
200
1372
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.