İtilaf Devletleri Meclisin varlığını niçin gerekli görmüşlerdir

İtilaf Devletleri Meclisin varlığını niçin gerekli görmüşlerdir
İtilaf Devletleri Meclisin varlığını niçin gerekli görmüşlerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

21 Şubat 1921’de Londra’da yapılacak konferansa İtilaf Devletleri’nin (İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan) yanı sıra Osmanlı Devletini temsilen İstanbul hükumetini de çağırdılar. Bu hareketin asıl amacı, şüphesiz iki başlılık ortaya çıkarmak ve TBMM’ni güçsüz düşürmekti.

Mustafa Kemal Atatürk, böyle bir durumun imkansız olduğunu, Türkiye’nin tek hakiminin TBMM olduğunu ve İstanbul Hükumetinin geçersiz olduğunu bildirdi. Eğer Türkiye ile bir anlaşma yapmak istiyorlarsa, ancak ve ancak TBMM’nin çağrılması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine TBMM, ülkemizi temsilen tek başına konferansa katıldı.

  • Padişah ve hükümetinin ülke adına karar alamaması, gücünün olmaması
  • Meclisin kendi aleyhlerine karar almayacağını düşünmeleri
  • İtilaf Devletlerinin kendi kararlarını uygulatacak bir Meclisin olmasını istemesi nedeniyle Meclisin varlığını gerekli görmüşlerdir.

7
33
12
28
97
94
20
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.