İtilaf Devletleri tarafından kabul edilen Wilson İlkeleri ile Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında yaşanan işgaller arasındaki

İtilaf Devletleri tarafından kabul edilen Wilson İlkeleri ile Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında yaşanan işgaller arasındaki
İtilaf Devletleri tarafından kabul edilen Wilson İlkeleri ile Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında yaşanan işgaller arasındaki çelişkiyi değerlendiriniz konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : İtilaf Devletleri tarafından kabul edilen Wilson İlkeleri ile Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında yaşanan işgaller arasındaki çelişkiyi değerlendiriniz

Ödev cevabı kısaca : İtilaf Devletleri, Wilson İlkeleri’ni kabul ederek adil bir barış söylemiş olsalar da, Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı topraklarını işgal etmiş ve bu çelişki, İtilaf Devletleri’nin aslında kendi çıkarlarını ön planda tuttuklarını gösterir.

  • Milliyetçilik İlkesi: Wilson İlkeleri, ulusal bağımsızlık ilkesine vurgu yapmaktadır. Ancak Mondros Ateşkesi ile Osmanlı toprakları işgal edilmiş ve paylaşılmıştır, bu da ulusal bağımsızlık ilkesiyle çelişir.
  • Hakça Barış İlkesi: Wilson İlkeleri, hakça bir barışı savunurken, Mondros Ateşkesi'nde Osmanlı Devleti'ne ağır şartlar dayatılarak adil bir barıştan uzaklaşılmıştır.
  • Özgür Irkların Kolektif Güvencesi İlkesi: Wilson'un özgür ırkların kolektif güvencesi ilkesi, işgal edilen Osmanlı topraklarında halkların haklarını koruma amacı taşırken, Mondros Ateşkesi ile bu haklar çiğnenmiş ve işgalcilere teslim edilmiştir.

31
31
31
32
31
31
31
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.