İyilik eden iyilik bulur atasözünün anlamı nedir

İyilik eden iyilik bulur atasözünün anlamı nedir
İyilik eden iyilik bulur, iyilik edenleri herkes sever. Bu yüzden, onlar da başkalarından iyilik görürler hep. Etrafına iyilik eden kimse gün gelir zor durumda kalırsa ona da iyilik yapılır anlamında kullanılan bir sözdür.

İyilik eden iyilik bulur, toplumun kuralı, iyilik eden kişilerin iyilik bulacağı ve bulması gerektiğidir. İyilik yapan insanlar herkes tarafından sevilir, sayılır ve iyiliklerine karşılık iyilik görürler. Herkes sırası gelince gördüğü iyiliğin karşılığını vermelidir. İyiliği görülen kişilere iyilikte bulunmayı ve salt iyiliği teşvik için söylenir.

İyilik eden iyilik bulur atasözünün anlamı nedir

Etrafına iyilik eden kimse gün gelir zor durumda kalırsa ona da iyilik yapılır. Her şeyin karşılığı muhakkak vardır. Etrafına iyilik eden, yardımda bulunan kimse, yaşadığı çevrede sevilir ve saygı duyulan biri haline gelir. Zaman içinde olur da zor durumda kalırsa ona da sevenleri iyilik yapmak için elinden geleni yapar. Her şeyin karşılığı muhakkak vardır.

Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında iyilik eden iyilik bulur atasözü ‘çevresinde iyilik yapan insanların gün geldiğinde mutlaka karşılığını iyilik olarak alacağı’ anlamına gelmektedir.

İnsanlar için yapılacak öğütler olarak öne çıkan atasözleri, farklı tarihleri uzanan kısa deyimlerdir. Yoğun olarak kullanılan atasözleri arasında ise iyilik eden iyilik bulur cümlesi geliyor. İnsanlara yapılacak olan karşılıksız yardımlar ve iyiliklerin, farklı zamanlarda mutlaka iyi bir karşılığı olur. Böyle zamanlarda ise iyilik yapan iyilik bulur atasözü kullanılır.

3002
2715
1053
337
391
259
1053
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
7 Yorum